Реклама / Ads
5| 4058 |02.10.2019 НОВИНИ

ЦИК глобява Сидеров заради скандала в БНТ

.
Централната избирателна комисия установи нарушение на правилата на предизборната кампания от страна на Волен Сидеров в предаването по БНТ ”Референдум”. Сидеров ще трябва да заплати парична глоба. Решението на ЦИК е по сигнал на СЕМ и на партия ВМРО.
 

"Централната избирателна комисия прие, че е налице нарушаване на правилата на предизборната кампания, а именно чл. 183 ал. 4 във връзка с нарушения на добрите нрави, честта и достойнството на кандидати; и установи нарушение по отношение на господин Сидеров. Санкцията за подобно нарушение е между 2000 и 5000 лева като глоба, а при повторно може да достигне до 15 000", информира БНР, цитирайки говорителят на ЦИК Александър Андреев.

 

Сезирането на комисията е по механизма за мониторинт, описан в споразумение между ЦИК и СЕМ. В началото на предаването лидерът на партия и кандидат за кмет на столицата нападна представител на друга формация с обвинения, че участва в управлението от името на една от опозиционните политически сили. Двамата размениха обидни реплики и това попречи на нормалното протичане на дебатите и предаването като дори се наложи то да бъде прекъснато за няколко минути, а в студиото влязоха и служители на реда.

 

БНТ ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението партията на въпросния политик и тя да няма безплатни и платени участия в БНТ.


Председателят на СЕМ София Владимирова и останалите членове на СЕМ декларираха подкрепа за позицията на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков по казуса и смятат, че екипът на предаването е реагирал професионално. Те определиха като „недопустимо“ случилото се снощи.

 

Асоциацията на европейските журналисти - България изрази солидарност с екипа на предаването.

 

В позиция на АЕЖ- България, разпространена до медиите, се посочва, че никой няма право да демонстрира такова неуважение към обществените масмедии и цялата им аудитория.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3995 |02.10.2019 Сидеров качи на Фейсбука си сваленото предаване по БНТ и пак твърди, че Джамбазки е г.й . 0| 3586 |02.10.2019 Психоза порази британец заради Брекзит . 2| 3761 |02.10.2019 СЕМ излезе с декларация за поведението на Сидеров по БНТ . 5| 4673 |02.10.2019 ”София Прайд” защити Джамбазки от нападките на Сидеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads