Реклама / Ads
0| 4140 |25.04.2019 НОВИНИ

ЦИК избра ”Сиела Норма” за доставката на 3000 машини за гласуване

.
ЦИК вече определи коя фирма ще организира наемането на 3000 машини, с които ще може да се гласува за Европарламент на 26 май.
 

Днес са били определени конкретните секции, в които ще има машини за гласуване. Те са 31 района в страната и са определени по специална методика.

 

Решението ще бъде качено на страницата на ЦИК, но списъкът със секции е доста дълъг - около 140 страници, каза пред журналисти Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия.

 

Окончателният текст с изпълнителя на обществената поръчка за машините за гласуване ще се сключи в рамките на близките дни. Промяна в сроковете няма, а те са: доставка на машините за страната до 10 май, инсталиране на софтуера до 15 май и доставка на техниката в секциите - до 25 май. Крайният срок на договора със "Сиела Норма" е 10 юни, каза Александър Андреев, цитира БТА.

 

Тази седмица бяха изтеглени номерата в листите на партиите, коалиции и независимите кандидати - те също са публикувани на страницата на ЦИК.

Днес беше прието и решението с които партиите и коалициите ще ползват медийните пакети. Само при "Воля - Българските родолюбци" има намален размер на медийния пакет, посочи Андреев.

 

Днес беше определен и начина за примерно сгъване на бюлетината, което ще е част и при методическите указания към избирателните комисии, допълни той.

На тези избори ще участват 318 кандидата от 13 партии, 8 коалиции, сред тях са и шест независими кандидати. Сред кандидатите за евродепутати има един гражданин на Нидерландия и един на Унгария, каза Александър Андреев.

 

Продължава подаването на заявления за откриване на секции извън страната като срокът изтича на 30 април. Това се прави в дипломатическите и консулските представителства и на страницата на ЦИК. Досега се подадени 4482 заявления, от тях 4221 чрез страницата на ЦИК. Неуспешно подадените заявления са общо 370 броя. Организациите на българите в чужбина също могат да правят предложения за разкриване на секции в съответните страни. Скоро ще бъдат публикувани и списъците на чуждите граждани, живеещи в страната и желаят да гласуват в Европейския парламент.

 

Към момент три организации са подали искане да бъдат регистрирани като наблюдатели на изборите, допълни Андреев.

Жалбите в ЦИК досега са 20, а сигналите - пет, като един от тях е за злоупотреба с лични данни, съобщи Андреев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4273 |24.04.2019 Избраха кой да упражни строителния надзор на газовата връзка с Гърция . 10| 4547 |14.04.2019 Станишев за листата на БСП: Нинова избра конфронтацията, подарък за ГЕРБ . 2| 4674 |10.04.2019 НС избра Мария Филипова и Илиана Христова за зам.-шефове на КФН . 2| 5152 |10.04.2019 Фрог припомня: Цачева не бе избрана за депутат на последните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads