Реклама / Ads
1| 2970 |30.09.2021 НОВИНИ

ЦИК купува повече от 1600 допълнителни машини с нова обществена поръчка?

.
Цветозар Томов и Росица Матева
С нова обществена поръчка Централната избирателна комисия обмисля да купи повече от 1600 допълнителни машини за изборите на 14 ноември. По прекратената вече поръчка за доставка на машини бяха планирани 1 600 устройства, но заради прогнозата на социолозите за по-висока избирателна активност на изборите 2 в 1, вероятно новите машини ще са повече.
 

„Обществената поръчка за закупуване на машини беше прекратена заради нахвърляне на максимално заложения бюджет от двете фирми, участвали в поръчката. Обсъждаме да се обяви нова обществена поръчка, обсъждаме дали да закупим повече устройства - възможно е да има по-висока избирателна активност. Ще преценим колко допълнителни трябват над тези 2200 секции да има по две. Поискахме с писмо от министъра на финансите - ако обявим обществена поръчка, ще ни осигурят ли средства - получихме отговор, че ще осигурят. Днес в 14:00 часа имаме среща със „Сиела Норма“ за изясняване за прехвърляне на собствеността на софтуера“, заявиха от ЦИК.

 

Министерството на финансите е гарантирало, че ще покрие разходите, но все още няма прогнозна стойност.

 

„За 14 ноември не е взето решение с една карта ли ще се гласува. Имаме намерението ЦИК да вземе решението след подписването на договора. Повечето сме на мнение да се гласува с една карта, защото иначе има възможност да бъдат объркани картите, особено в секциите с по 2 машини“, коментира говорителят Росица Матева.

 

„671 секции може да бъдат разкрити в 67 държави. От днес ще се подават заявления от българите в чужбина. Може и да не се наложи да купуваме толкова много флаш памети“, допълни другият говорител Цветозар Томов.

 

Още днес ЦИК ще активира електронната услуга за подаване на заявления за гласуване в чужбина.

 

Общо 22 партии са се регистрирали, от тях само една е получила отказ. От тези 22 - 10 партии са се регистрирали за изборите за Народно събрание, 12 партии - и за изборите за НС, и за президентските.

 

Отказът за регистрация е на „Българско лято“ заради липса на удостоверение за актуална банкова сметка.

 

7 коалиции са подали документи за изборите. От тях 5 за президентските избори и всички 7 коалиции за парламентарните избори.

 

Тече регистрацията на инициативните комитети. До този момент 2 инициативни комитета са подали документи за регистрация, за да издигнат независими кандидати за президент и вицепрезидент на републиката.

 

На 12 октомври ще има окончателна яснота за броя на кандидатпрезидентските двойки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 32068 |28.09.2021 Бизнесмен: При 7-8 пъти по-ниска производителност от италианската българинът получава повече . 1| 3270 |28.09.2021 ЦИК прекрати обществената поръчка за допълнителни машини . 4| 3000 |24.09.2021 Христо Проданов: Колкото повече депутати от БСП в 47-то НС, толкова по-голям шанс промяната да се случи . 7| 4601 |17.09.2021 Spiegel: Устремът на България към еврозоната все повече притеснява Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads