Реклама / Ads
5| 3596 |02.06.2019 НОВИНИ

ЦИК: Необходима е постоянна изборна администрация

.
Стефка Стоева
Необходима е постоянна изборна администрация. За това е необходимо решение на парламента, но аз лично бих ги предложила.
 

Това каза в интервю за БНР председателят на ЦИК Стефка Стоева.

 

По думите й първо е необходим сериозен и задълбочен анализ на изборите и в момента е рано да се правят заключения за необходими промени в изборното законодателство.

 

Според нея квадратчето „Не подкрепям никого“ вече няма смисъл, след като отпадна санкцията за задължително гласуване.

 

Шефката на ЦИК  не намира нищо незаконно в следизборната подмяна на избраните евродепутати от ДПС. Миналата седмица ЦИК заличи от листата на избраните кандидатите от ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, след като двамата подадоха заявления за отказ от правото си да бъдат евродепутати, подменяйки по този начин вота на избирателите, които са гласували за тях.

След решението на ЦИК последваха обвиненияи към комисията, че е нарушила закона при обявяване на 17-те български евродепутати, като не е съобщила имената на  Пеевски и Карадайъ.

 

"ЦИК заличи от листите Мустафа Карадайъ, защото те се отказаха от правото си да бъдат евродепутати. ЦИК не е нарушила закона", категорично заяви пред БНР шефката на комисията Стефка Стоева, без да представи повече аргументи.

 

Важното е в крайна сметка е, че „като цяло изборите преминаха законосъобразно. Сигналите и жалбите не бяха много, не бяха и за тежки нарушения“, допълни председателят на ЦИК.

 

„Факт е, че не се възползват много хора от машинното гласуване“, посочи Стефка Стоева. „Не са много гражданите, които са гласували машинно. Само 158 968 души общо са се възползвали, т.е. 7,59 процента“.

 

В секциите с машинно гласуване те са над 27%, останалите са гласували с хартиена бюлетина, сочат данните на ЦИК.

 

Най-важното е, че въвеждането на машинното гласуване трябва да следва гарантирането на сигурността на вота, особено с оглед на предстоящите местни избори, допълни председателят на ЦИК. Стоева припомни, че на предишните избори машинното гласуване е било под един процент.

 

„В чужбина гласуваха малко над 25 хиляди българи. Откриването на секции извън страната е напълно оправдано. Това е начинът за връзка на сънародниците ни с родината“, коментира председателят на ЦИК и гласуването в чужбина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3791 |26.05.2019 Първан Симеонов: Изборната активност ще е осезаемо ниска . 6| 4304 |23.05.2019 Боряна Димитрова: Наблюдаваме предизборна кампания на амплитудите . 5| 5535 |17.05.2019 Иво Христов: На „Хемус” Борисов отново показа, че е в предизборна кампания . 1| 4265 |10.05.2019 ЦИК: Борисов не е използвал държавен ресурс за предизборна кампания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads