Реклама / Ads
0| 2510 |19.04.2024 НОВИНИ

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1

.
Източник: личен архив
Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да обяви днес местата за гласуване в чужбина за изборите „две в едно“, в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели, съгласно хронограмата на Централната избирателна комисия.
 

ЦИК обявява списък на местата извън страната за изборите за членове на Европейския парламент само в държавите членки на ЕС.

 

В предсрочните парламентарни избори могат да гласуват и български граждани, които пребивават в държави, които не са членки на ЕС.

 

Избирателните секции извън страната се образуват в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и при подадени не по-малко от 40 заявления за гласуване зад граница, съгласно Изборния кодекс. По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40, се изпраща мотивирано предложение за разкриване на секции до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден, се посочва още в закона. 

 

Организациите на българските граждани могат да правят предложения за местоположението на избирателните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства, не по-късно от 14 май 2024 г..

До 18 май 2024 г. ЦИК трябва да определи броя на секциите и местата за гласуване извън страната. 

Българските граждани, които имат право и желаят да гласуват в двата вида избори трябва да попълнят заявление до 14 май. То може да бъде подписано саморъчно и подадено лично до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава; изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство в съответната държава, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице; подадено електронно, през интернет страницата на ЦИК.

 

о днес ЦИК назначава и районните избирателни комисии в страната. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2380 |19.04.2024 Главчев готов на диалог с Радев, ще приеме ли поканата му? . 0| 2381 |19.04.2024 Първи парламентарен контрол за служебното правителство . 0| 5100 |19.04.2024 По-малко от седмица след безпрецедентната атака на Иран: Израел отвърна на удара /обновена/ . 4| 2709 |18.04.2024 Елена Йончева: Ще връщаме мигранти в Турция и Мароко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads