Реклама / Ads
8| 2990 |02.09.2024 НОВИНИ

ЦИК прие документите и на двете ДПС-та с правен абсурд

.
ЦИК
Според решение на комисията, ако за подаване на документи чакат два политически субекта едновременно, те ще бъдат паралелно записани, в два паралелни регистъра – с един час, но без номера. Не е ли това правен абсурд?
 

Решението беше взето с 8 гласа "за" и 3 "против", като беше уточнено, че и двете заявления ще бъдат записани в един и същи час и няма да им се поставя пореден номер.

 


ЦИК обсъди и отхвърли предложение за промяна на мястото, където се приемат документи за регистрация на партии и коалиции за участие в парламентарните избори на 27 октомври. Предлагаше се ЦИК да изпрати писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян да бъде преместено мястото за приемане на документите за регистрация и вместо в Мраморното фоайе това да става в зала 1 или зала 5 на парламента.

 


Сред мотивите за предложението от ЦИК посочиха, че сутринта е установено, че не могат да се приемат документи в нормална обстановка, тъй като мястото на приемане на документи, е било окупирано от представители на партия. Предложението за преместване на мястото беше отхвърлено с 5 гласа "за" и 6 "против".

 

 

Решението пряко засяга записването под № 1 на ДПС-Ново начало и саботиращите работата на ЦИК деребеи на Доган.

 

Лидерът Делян Пеевски подаде документите на ДПС-Ново начало електронно още в 0:05 часа тази сутрин. Въпреки това от снощи деребеите на Доган се опитват да прередят всички и да се запишат като първи в списъка за изборите. Те дори окупираха отвътре ЦИК през нощта и днес повече от 5 часа блокираха работата на комисията, непозволявайки регистрацията за вота да започне.


Решението на ЦИК предизвика бурни дебати сред членовете на комисията. Част от тях заявиха, че това е правен абрурд. Редът на записвания за регистрация в ЦИК има своите правни последствия. Никога досега подаване на документи не е било без входящ номер с поредността на записването.

 

На заседанието присъстват 10 членове на Комисията. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова и говорителят на ЦИК Росица Матева са извън страната.

 

Заседанието на ЦИК започна със скандал. Председателстващият заседанието Димитър Димитров предложи да бъде отправено искане до председателя на парламента Рая Назарян за промяна на мястото, където да се прави регистрацията на формациите. Предложението срещна съпротивата на Севинч Солакова и Ерхан Чаушев.След гласуване предложението бе отхвърлено.

 

По време на дългото заседание на ЦИК с множество почивки и протяжен обяд са били обсъдени пет варианта - ЦИК да поиска председателя на парламента Рая Назарян да им даде друго помещение за прием на документи, да не им се дават поредни номера, да се търси съдействие от служебния министър на иновациите Росен Карадимов, който отговаря за организацията на изборите, и дори да се преместят в друга сграда.

 

ЦИК няма своя сграда, макар да е постоянно действащ орган. Комисията работи в сградата на бившия партиен дом, където сега заседава Народното събрание. Затова и е имало идеи да се преместят временно другаде или да търсят

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2386 |02.09.2024 Пълна забрана на използването на мобилни телефони в училищата в Нидерландия . 0| 2427 |02.09.2024 Предлагат промени в плащанията заради еврото . 0| 2194 |02.09.2024 Кмет на община: Нова методика оскъпява такса смет от 3 до 8 пъти . 1| 2159 |02.09.2024 Полският външен министър насърчи идеята страната му да сваля руски дронове и ракети над Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads