Реклама / Ads
32| 3544 |24.04.2023 НОВИНИ

Циничен Лавров в Ню Йорк: Русия брани устава на ООН

.
Сергей Лавров
Русия злоупотреби с председателство си на Съвета за сигурност на ООН, като организира в международния ден на дипломацията (24 април) дебати в защита на Устава на ООН, който тя грубо нарушава с агресията си в Украйна. Преди 20 дни тя злоупотреби с временната си позиция в ООН, като свика неформална среща за защита на децата на Украйна, на която покани чрез видеовръзка издирваната за престъпления срещу човечеството руска комисарка за правата на децата Мария Лвова-Белова.
 

За днешните дебати в централата на ООН в Ню Йорк пристигна специално руският външен министър Сергей Лавров, който държа дълга нападателна реч как "колективният Запад" нарушава Устава на ООН, без да изрази никакво съжаление за жертвите и разрушенията, които Русия причинява чрез войната си в Украйна.

 

Заради протоколно високото представителство поради присъствието на Лавров в дебатите участва и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Седейки непосредствено до него, той не се сдържа да каже, че руското нашествие е нарушение на международното право и "причинява огромни страдания" на украинския народ.

"Многостранната система е подложена на по-голямо напрежение, отколкото когато и да било от създаването на ООН", заяви Гутериш, като добави, че светът е изправен пред "безпрецедентни и взаимосвързани кризи". "Напрежението между големите сили достигна исторически връх. Също както и рисковете от конфликти, предизвикани от недоразумение или грешна преценка", добави ръководителят на ООН.

 

Парадоксално е, че срещата, председатествана от Лавров, бе посветена на "ефективния мултилатерализъм" чрез защита на принципите на Устава на ООН. "Днес светът е изправен пред дълбока системна трансформация. А именно естествен и бърз разпад на еднополюсния световен ред и появата на нова многополюсна система", каза руският външен министър, чиято изява трябваше да бъде венец на едномесечното руско председателство в ООН.

 

Посланикът на Европейския съюз в ООН Олоф Скоог реагира с възмущение на руския цинизъм: "С организирането на този дебат Русия се опитва да се представи като защитник на Устава на ООН и на многостранността. Нищо не може да бъде по-далеч от истината", каза той пред репортери.

 

Най-остри критики срещу Русия в 15-членния изпълнителен орган на ООН отправиха представителите на САЩ и Великобритания. Пратеникът на Китай намери за уместно да критикува международните санкции, наложени заради агресията, но нито веднъж не спомена името нито на Русия, нито на Украйна. Представителят на Бразилия, която чрез президента си Лула да Силва предложи сделка "Крим срещу мир", се ограничи да говори с общи фрази за международната сигурност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3263 |07.04.2023 Лавров: За мира в Украйна е нужно установяването на „нов световен ред“ . 1| 2908 |07.04.2023 Лавров се среща с Чавушоглу в Турция. Обсъждат енергетиката и зърнената сделка . 5| 2904 |04.04.2023 Лавров: Руско-китайското стратегическо партньорство отдавна е излязло извън рамките на двустранния контекст . 0| 2757 |02.04.2023 Блинкен и Лавров си говорили за ареста на американския журналист на WSJ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads