Реклама / Ads
2| 5312 |13.05.2014 НОВИНИ

Цв. Томов: Наблюдателите едва ли ще се запознаят с промените в ИK

.
Цветозар Томов Източник: Булфото
Движенията и партиите, които са регистрирали големи бройки наблюдатели за евроизборите, би трябвало да бъдат попитани какво ще правят с тях. Очевидно, след като ЦИК ги е регистрирала, това е станало според закона. Според мен обаче не е нужна такава голяма бройка за евровота.
 

Това каза Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници" в сутрешния блок на бТВ в коментар за големия брой наблюдатели, които биват регистрирани за предстоящия евровот.

"Няколкостотин наблюдатели на нашата организация бяха напълно достатъчни, за да успеем да обхванем в цялост последните избори", добави той. Според него законово наблюдателите не трябва да получават възнаграждения за изборите и не би трябвало да бъдат смятани за така наречения легално купен вот.

"Ако човек иска да заобиколи по някакъв начин закона, то каквито и промени да се правят ще бъде намерен начин те да бъдат заобиколени", смята Славов, отговаряйки на въпроса дали въпреки промените в новия изборен закон може пак да се наблюдават нарушения на изборния процес.

"Нека да направим така, че основното в предизборните кампании да не е да изследваме как може евентуално да бъде подменен или контролиран вотът, а да гледаме какви са предизборните платформи на отделните партии и движения и как те защитават своите програми", заяви Калин Славов.

"Според нас и 1200 наблюдатели са малко след като ще има над 11 хиляди избирателни секции", каза от своя страна Галя Николова от Гражданско движение ДНЕС. Тя уточни, че наблюдателите от нейната организация освен да наблюдават за правилното протичане на изборния процес, помагат и на хора с различни увреждания да могат да стигнат до избирателните секции, за да могат да дадат своя вот.

"Не, ние не сме близки до нито една партия и се финансираме със собствени средства и чрез дарители като всичко това се описва легално и прозрачно", добави тя.

"Обучението наистина е скъпо мероприятие и ние няма да правим така, че да съберем всички доброволци на едно място, а ще се процедира по по-различен начин. Всеки ден постъпват нови заявления за хора, които искат да станат наблюдатели и очакваме наблюдателите ни да станат около 3 хиляди в крайна сметка", каза Николова.

Тя уточни, че бюджетът на организацията й е от няколко десетки хиляди лева и той се отчита пред Министерство на правосъдието. Николова обясни, че сътрудниците и наблюдателите на гражданското движение са приели да работят без каквото и да е заплащане, както е по принцип по закон.

"В една изборна секция ще гласуват хиляди хора и ако някой реши да брои номерчетата на всяка бюлетина, за да следи и контролира по някакъв начин вота на избирателите, то те няма да свършат с броенето до сутринта. Физически този начин изглежда трудно осъществим", смята Николова.

"Режимът за регистрация на наблюдатели в новия изборен закон е много либерален и фактически всяка организация, която заяви желание да регистрира наблюдатели за изборите, може да го стори и ЦИК одобрява всички кандидатури", коментира Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

"За мен притеснението е дали тази масовост на наблюдателите за изборите ще доведе и до качествена работа от тяхна страна - дали те ще успеят да съблюдават и сигнализират за всички нарушения в изборния процес", каза още той.

Томов уточни, че той от два месеца е в ръководството на новия ЦИК и въпреки че работи денонощно все още не е успял да се запознае с всички промени в новия Изборен закон и се съмнява, че това ще могат да направят самите наблюдатели, за да са пълноценни в съблюдаването да няма нарушения в деня на вота.

"Няма никаква опасност да се разкрие тайната на вота и няма начин да се преброи или види номера на конкретната бюлетина. Също така номерата от всеки кочан с бюлетини за съответната изборна комисия ще стават ясни в деня на изборите и физически ще бъде много трудно да бъде контролиран вота в тях", смята Цветозар Томов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5709 |29.04.2014 Ангел Славчев: Частните съдебни изпълнители да се разследват . 15| 5388 |25.04.2014 Изследване: Работата разбива здравето на българите . 9| 6670 |25.04.2014 Александър Томов: Валутният борд пречи на инвестициите . 1| 5830 |25.04.2014 Ал.Томов: Фалиралите Кремиковци не са в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads