Реклама / Ads
36| 5040 |06.07.2011 НОВИНИ

Цветанов: България е на крачки от Шенген

.
Цветан Цветанов
България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространство на два етапа. Това стана ясно по време на срещите на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов в Берлин, предаде БНР.
 

Формулата е предложена от Германия, но е съгласувана и с останалите държави, които са скептични по отношение на влизането ни в Шенген – Франция, Холандия и Финландия.

Тя предвижда отпадане на проверките по летищата за българските граждани до края на годината, а след излизането на новия мониторингов доклад на Европейската комисия през следващата – премахване и на контрола по границата ни с Гърция.

Окончателно процесът ще бъде съгласуван през есента, на срещата на вътрешните министри на страните-членки на ЕС, която ще се състои на 23 септември. Десет дни преди това – на 13 септември, на посещение в София ще пристигне германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих. Очаква се по време на тази визита да станат ясни последните детайли към поетапното присъединяване на България към Шенген.

По време на срещата си с депутати от Бундестага Цветанов представи постигнатото от страната ни в приоритетните за правителството области – членство в Шенген, противодействие на организираната престъпност и корупцията.

“България води реална и ефективна борба с тежката организирана престъпност”, заяви той и даде примери с конкретни реализации.

Водим разговор за предстоящите решения – те не се отнасят до влизането на България в Шенген, защото страната ви е в Шенгенското пространство, отбеляза на свой ред д-р Ханс Петер Ул, говорител по вътрешнополитическите въпроси на парламентарната група ХДС/ХСС. Дискусията е по-скоро за гарантирането на сигурността след отварянето на границите, каза още той. 

От своя страна, Цветан Цветанов благодари за възможността да бъде в Бундестага – “мястото, където се формират политиките на германското правителство и се вземат решения, които вълнуват гражданите на Германия”, както и на депутатите, "които на място се запознаха с подготовката ни за Шенген”, заяви вътрешният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5151 |05.07.2011 България в челната 3-ка по жертви на пътя . 43| 6111 |03.07.2011 Цветанов: Готови сме да покажем как се правят избори . 46| 6236 |02.07.2011 Цв.Цветанов: Имаме воля да стопираме "модела на Джиджи" . 80| 5127 |28.06.2011 Цветанов: Прекършихме мафията, това ни вкарва в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads