Реклама / Ads
44| 5758 |04.09.2012 НОВИНИ

Цветанов: Ще ударим и върха на кокаиновата пирамида

.
Около месец българските власти заедно с испанските си колеги са осъществявали наблюдение на трафика на кокаин, който беше пресечен вчера, съобщи днес в Свиленград министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
 

Той бе категоричен, че разследването ще стигне до най-високите нива на организацията и ще бъдат заловени хората, които на практика стоят на върха на кокаиновата пирамида.

Огромното количество кокаин бе задържано в района на Канарските острови на борда на платноход, плаващ под британски флаг. Според първоначалната информация, огласена от испанските власти на 3 септември, наркотикът е трябвало да бъде пренатоварен на друга яхта, също под британски флаг, която да акостира в северозападната испанска област Галисия.

"Двама от четиримата задържани, включително момиче на 26 години, са известни на органите на реда от участие в трафик на 3 тона хашиш за Испания", съобщи Цветанов. По думите му в трафика са замесени още испански граждани и латиноамериканци, като двата плавателни съда са били собственост на българи, живеещи в Англия.

Според него заради недостатъците на прехода в България се е стигнало до там, че някои държавни канали при комунистическата власт са минали в частни ръце.

Цветанов не пропусна да припомни, че соченият от МВР за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо е трябвало да бъде заловен и съден още през 2007 г., но тогава е изтекла информация и той е успял да се укрие. Брендо бе задържан в началото на това лято по искане на италианските власти и впоследствие екстрадиран.

Министърът на вътрешните работи откри днес в Свиленград Интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница.

Целта на проекта е да се повишат техническите възможности на страната ни в контрола на външните граници на ЕС. Стойността му е над 12 000 000 евро. Средствата са осигурени изцяло чрез национално финансиране. Проектът е изпълнен в периода 2010 - 2012 г. от консорциум "Ериксон Словакия-България".

Структурата на интегрираната система включва отделни йерархични нива - периметрова сигнално-охранителна система, стационарни и мобилни постове за техническо наблюдение, локален и регионален координационни центрове.

Системата гарантира 100-процентова ефективност на граничното наблюдение в участъците с най-силен миграционен натиск. От въвеждането на системата в експлоатация до момента всички лица, предприели опит за нелегално преминаване в наблюдаваните участъци, са задържани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5718 |02.09.2012 Цветанов: Тече нова операцията като тази за кораба с кокаин . 140| 6119 |01.09.2012 Цветанов: Най-важната тема за правителството е да се увеличат доходите . 22| 5182 |30.08.2012 Цветанов: Всички искат да има увеличение на заплатите . 45| 6055 |27.08.2012 Цветанов: По документи "Св. Николай" се е движел празен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads