Реклама / Ads
1| 4415 |12.12.2019 НОВИНИ

Цветелина Пенкова коментира Новият зелен курс за Европа

.
Цветелина Пенкова
На фона на ескалиращите екологични проблеми, които има страната ни, Новият зелен курс на Европа, добива изключително важна роля. И докато у нас управляващите чакат вятъра да разсее фините прахови частици във въздуха, вчера, в пленарна зала, г-жа Урсула фон дер Лайен огласи новината, че идната година ЕП ще приеме първия Закон за климата.
 

Това коментира евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова, след дебатите в ЕП по „Плана за превръщане на ЕС в първия "климатично неутрален" континент в света до 2050 г."


„Реакцията спрямо климатичните промени, устойчивостта и ефективността на икономическите ни модели, качеството на енергийната инфраструктура, наред с други основни фактори за пълноценния живот на гражданите (като земеделие, еко равновесие, качество на храните, въвеждане в бита и икономиката на възобновяеми енергоизточници) е крайно належаща! За тази цел новата Европейска комисия предвижда редуциране на въглеродните емисии. Тези промени обаче имат цена, а ние не виждаме идеи нито в бюджетната концепция на Европа, нито на България за следващите финансови периоди", сподели Пенкова.


„Много райони,предимно в Централна и Източна Европа, ще бъдат засегнати пряко от тези климатични политики. Основни двигатели на икономиката (в тези райони) ще трябва да променят структурата и дейността си, а редица служители - функциите си, което може да доведе до сериозни катаклизми. Италия и Испания са предвидили над 100 млрд. евро за осъществяване на този преход", допълни представителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП.


„Докато Европейските институции в момента разгорещено обсъждат възможностите за осъществяване и финансиране на този етап от трансформацията на тежките индустрии, аз не виждам реакция от българските институции. Не срещнах визия в изготвянето на бюджета за 2020 година, не чувам и обществени дебати по средносрочната бюджетна прогноза. Санирането на сгради не е достатъчно усилие за решаване проблемите с енергийната ефективност. Мерките, които правителството постфактум предлага, като криминализиране на горенето на отпадъци и въвеждане на зелени и бели билети, са временните в стил ГЕРБ мерки и не решават все по-застрашаващия здравето и жизнената среда на българина проблем със замърсеността на въздуха, почвите и водите. Работодатели и синдикати апелират за прекратяване на държавните помощи към ТЕЦ-овете, а държавата не взима никакво отношение. Срещнах се с български представители на индустриалния капитал, които вече имат разработени стратегии по отношение намаляване на въглеродните емисии, но е необходима и национална стратегия, за да можем да гарантираме адекватен преход. На държавно ниво трябва да отстояваме интересите си за една по-солидарна Европейска многогодишна финансова рамка и да не спираме да отстояваме националните си интереси за осигуряване на достатъчно безболезнен преход в отраслите, които ще бъдат засегнати ", каза най-младият евродепутат от БСП.


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4056 |07.12.2019 Цветелина Пенкова посрещна 8 декември в компанията на студенти и преподаватели от висши училища . 1| 4227 |18.11.2019 Най-младият евродепутат на БСП Цветелина Пенкова направи оценка за изборите . 2| 4137 |10.11.2019 Цветелина Пенкова: Най-важното е да продължим политиката за младите хора . 1| 4392 |06.11.2019 Цветелина Пенкова: Крайно време е въпросът с двойния стандарт на храните да бъде решен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads