Реклама / Ads
6| 3838 |31.10.2021 НОВИНИ

Цветозар Томов: Против броенето на разписките от машините съм

.
Цветозар Томов
”Аз съм твърдо против решението за броене на разписките от машините за гласуване. Това е риск за изборния процес”. Това каза пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК и говорител на комисията. Той уточни, че не е присъствал на заседанието, когато е гласувано да бъде вписана тази процедура в методическите указания за машинното гласуване на изборите на 14 ноември. Томов заяви, че би призовал колегите си в ЦИК да отменят това решение.
 

По думите му това решение може да създаде много проблеми на секционните избирателни комисии в деня на изборите при броенето на гласовете - обърквания, грешки:


"Всички досегашни контролни проверки на разписките от машинното гласуване не са дали индикация за зловреден софтуер или грешки при машинното броене. Грешките, които са отчитани, са човешки".


Той подчерта, че тази процедура обезсмисля машинното гласуване:


"Главното му предимство е да имаме отчетен резултат без човешка намеса, която винаги е по-ненадеждна и в много случаи е манипулативна. Получава се абсурд - хвърляме пари да въведем машинен вот, а се връщаме към технология на проверка на резултат с ръчно броене. това е все едно да си купите автомобил и да го бутате, вместо да го включите да се движи с двигателя, който има".


Томов беше категоричен, че приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден. Машинният протокол е официалният документ - това е записано в Изборния кодекс: "Досега грешка в машинното отчитане на резултатите не сме засичали. Ако има грешки, те ще са при ръчното броене на разписките".


Според него основният аргумент за броене на контролните разписки може да бъде свързан единствено с евентуално опасение от внедряване на зловреден софтуер в машините и в резултат на това да е компрометирано отчитането на резултатите:


"Проверката на една такава хипотеза обаче изобщо не изисква да се броят всички разписки от всички избирателни секции, което е огромно натоварване на комисиите. Достатъчно е да се направи една извадка за контролна проверка".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 19809 |30.10.2021 Андрей Райчев: Казусът с Кирил Петков не помага на враговете му, а напротив . 11| 4458 |23.10.2021 86% от учителите са против зеления сертификат, 35% са готови да напуснат . 9| 6917 |20.10.2021 КНСБ намери противоречие между Кодекса на труда и заповедта за Covid сертификата . 3| 3134 |20.10.2021 Личните лекари получават до петък противогрипните ваксини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads