Реклама / Ads
3| 6465 |02.06.2019 НОВИНИ

Турски автори търсят защита от международната общност заради репресии в страната им

.
Елиф Шафак
Известната турска писателка Елиф Шафак призова международната общност да подкрепи писателите в страната й, журналистите и академиците. Тя предупреди, че там се заличават всички следи от демокрация, а авторите са изправени пред репресии, съобщава британският ”Гардиън”.
 

„Днес в Турция има най-големия брой затворени журналистите в света“, каза тя на фестивала в Хай. „Също така е много трудно за академиците. Хиляди хора са загубили работата си само за подписване на петиция за мир."

 

Анкара започна разследване на известни местни писатели, сред тях и носителката на множество награди Елиф Шафак. Правозащитници характеризират случващото се като пореден удар по свободата на словото в Турция, пише още "Гардиън".

 

Това се случва след като в социалните медии се надигна вълна от обвинения към авторите, които в романите си описват проблеми като насилието над деца и сексуалния тормоз. Според коментарите писателите по този начин се опитвали да оневинят тези сериозни престъпления.

 

Призивът на Шафак идва след вълна от преследвания и публични репресии над писатели. Шафак е най-известният глас, който говори за репресиите, които миналата седмица видяха писателят Абдула Чевки, задържан заедно със своя издател Алаатин Топчу, защото  в един от романите му, публикуван през 2013 г., има сцена, в която педофил описва сексуалната злоупотреба с дете.

 

Турската адвокатска колегия, която подаде една от многото жалби срещу Чевки и Топчу тази седмица, публично поиска двамата да бъдат обвинени в насилие над деца и подстрекаване към престъпни действия.

 

В петък самата Шафак разкри, че турски прокурор е поискал да разгледа романите й, особено "Погледът" от 1999 г. и "Трите дъщери на Ева". Тя споделя, че е получила хиляди злонамерени съобщения миналата седмица за пасажи в няколко от нейните романи. Други автори под прицел са Айше Кулин, който е бил обект на масова репресия онлайн за сцени от негов  роман от 2008 година.

 

Шафак бе съдена и оправдан за „обида на турската нация” през 2006 г.,  за това, че един от героите в романа й „Копелето от Истанбул” посочва клането на арменците в първата световна война като геноцид.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4402 |30.05.2019 Русия иска гаранции от ЕС за ”Турски поток” през България . 8| 5365 |22.05.2019 МВР са безпомощни, 13-ти ден търсят Зайков . 4| 4707 |21.05.2019 Румънски граничари използваха оръжие срещу турски риболовен кораб . 14| 7389 |21.05.2019 Медиите търсят Гешев заради жената до него, той бяга по тъч-линията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads