Реклама / Ads
0| 2527 |18.04.2023 НОВИНИ

Турските туристи у нас са се увеличили с над 50% за година

.
Турските туристи у нас се увеличават Източник: БГНЕС
Турция е приоритетен партньор на страната ни в областта на туризма. Южната ни съседка традиционно е водещ пазар за изходящ туризъм, като през 2021 г. над 1.4 милиона българи са я избрали за ваканционна дестинация.
 

През последните години обаче Турция също се налага като водещ генериращ пазар за българския туристически продукт.

 

Това беше потвърдено и при последната среща между министър Илин Димитров и турския посланик Н.Пр. Айлин Секизкьок.

 

В рамките на следващите месеци предстои подписването на споразумение за сътрудничество между няколко браншови организации в туризма и TÜRSAB. “Желанието ни е повече български туристически организации да влязат в сътрудничество с известни организации като TÜROB, TTYD”, заяви министър Илин Димитров. 

 

За миналата година повече от половин милион турски туристи са пътували до страната ни, което е ръст от над 50% спрямо 2021-а. Сред най-предпочитаните дестинации се нареждат София, Свиленград, Пловдив, Варна и Бургас.

 

Министър Димитров подчертава, че контактите между двете страни в сектора са много интензивни. От началото на годината се проведоха няколко ползотворни срещи.

 

През януари министър Димитров участва в Международния бизнес и инвестиционен форум “България: инвестиционна дестинация” в Истанбул, организиран от Българската агенция за инвестиции. Тогава се проведоха серия от разговори с представители на туристическия бизнес на Турция, с които са били обсъдени възможностите за оказване на държавна подкрепа за установяването и разширяването на дейността им в България.

 

Развитието на кадрите в туризма е основен приоритет за бизнеса. Министър Димитров е анонсирал намерението на страната ни да бъде домакин на форум за обмяна на опит в областта на образованието във Варна в края на летния туристически сезон, в който да се включат и представители на турски висши учебни заведения. 

 

Насърчаването на двустранните отношения на НПО в сектора на туризма и разработването на съвместни туристически пакети за нововъзникващи туристически пазари също е било сред обсъжданите теми. 

 

Според министър Димитров, България отдава голямо значение и на сесиите на Българо-Турския комитет по туризъм, който е една политическа и експертна платформа за взаимодествие в областта на туризма. Предстои провеждането на четвъртата сесия на комитета, която ще е в Турция евентуално през втората половина на тази година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2964 |18.04.2023 Къде пътуваха българите за Великден и туристи от кои страни избраха да дойдат у нас? . 4| 2569 |10.04.2023 Туристическият бранш търси близо 3000 работници за летния сезон . 1| 2921 |01.04.2023 Първият за сезона български туристически кораб акостира в Русе . 7| 2996 |31.03.2023 Карикатуристите от ”Прас-прес” канят всички на дискусия в деня за размисъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads