Реклама / Ads
0| 5759 |05.03.2018 НОВИНИ

Турция под тревога заради терористична заплаха

.
Турските власти увеличиха мерките за сигурност в столицата Анкара, за да предотвратят възможно нападение, съобщи днес офисът на валията на Анкара, а американското посолство обяви, че ще остане затворено за втори пореден ден заради заплаха за сигурността, предаде ДПА.
 

Силите за сигурност предприеха през деня операции срещу предполагаеми членове на "Ислямска държава". Анадолската агенция предаде, че четирима предполагаеми членове на екстремистката групировка са задържани в черноморския град Самсун, на около 320 км северно от Анкара, във връзка със заплахата срещу американското посолство. Задържаните са иракски граждани. Двама от тях са били заловени при проверка на автобус, пътуващ по магистралата между Самсун и Анкара, а другите двама - в Самсун, допълва БНТ.

 

По-рано през деня Анадолската агенция предаде, че силите за сигурност са задържали 12 предполагаеми членове на "Ислямска държава" и издирват още осем. Всички заподозрени са чужденци. Асошиейтед прес отбелязва, че не е ясно дали тези арести са свързани със заплахата към американското посолство. Службата на главния прокурор на Анкара съобщи, че задържаните са опитвали да вербуват нови членове на "Ислямска държава" и са били в контакт с лица от "конфликтни зони".

 

Американското посолство в Анкара съобщи на страницата си в интернет късно в неделя, че дипломатическата мисия ще остане затворена в понеделник заради заплаха за сигурността и призова американските граждани да избягват района на посолството и големи стълпотворения от хора. Посолството също така призова американските граждани да не привличат внимание.

 

Турският вицепремиер Бекир Боздаг каза, че американското посолство е споделило разузнавателна информация с турските власти, която е довела до "важни резултати". Боздаг уточни, че дипломатическите мисии на САЩ в Истанбул и в Адана работят.

 

Но американското посолство в Анкара съобщи днес, че ще остане затворено и утре заради заплаха за сигурността. Турция преживя няколко терористични нападения през 2015 г. и 2016 г., извършени от "Ислямска държава" или кюрдски бойци, припомня АП.

Вицепремиерът Бекир Боздаг заяви днес, че екстремисти от "Ислямска държава" са извършили 20 атаки в Турция, при които са загинали 310 души и са били ранени 967. Турските власти са арестували общо 4 043 членове на екстремистката групировка между 2011 г. и 2018 г. Близо 2000 от тях са били чуждестранни бойци, посочи Боздаг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 19163 |05.03.2018 Адв. Екимджиев за Фрог: Гражданите да искат оставката на Цацаров заради д-р Димитров . 3| 5476 |04.03.2018 Радев към патриарх Кирил: Близки сме и заради църквите . 3| 6216 |03.03.2018 Ветрове от България засяват канабис в Турция . 0| 5441 |03.03.2018 Промяна на движението заради честванията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads