Реклама / Ads
2| 2226 |16.10.2024 НОВИНИ

Туск шокира Европа с решението Полша да замрази временно правото на убежище за мигранти

.
Полският министър-председател Доналд Туск Източник: БГНЕС
Бъдещето на либералната демокрация в ЕС зависи от миграционната политика. Това подчерта полският министър-председател Доналд Туск в навечерието на срещата на върха на европейските държавни и правителствени ръководители в Брюксел, съобщи Ройтерс.
 

На заседанието на Европейския съвет Варшава ще призове за по-твърд подход по въпроса.

 

"Тук е заложено бъдещето на Европа и Полша", отбеляза Туск пред всекидневника "Газета виборча", визирайки сигурността по границите на Съюза. "Въпросът е кой ще я осигури (сигурността) - десните популисти или либералната демокрация", категоричен бе той.





Снощи полското правителство прие нова миграционна стратегия, позволяваща на източноевропейската страна временно да спре да приема молби за убежище, мярка, която възмути правозащитниците, но намира добър отзвук сред избирателите преди президентските избори догодина.

 

Полша се бори с миграционна криза по границата си с Беларус от 2021 г. Варшава и ЕС твърдят, че тя е организирана от Беларус и Русия, които нарочно насочват към техните предели потоци от мигранти от Близкия изток и Африка. Москва и Минск отричат обвиненията.

 

В много европейски страни центристи като Туск взеха по-твърд курс по отношение на миграцията с цел да редуцират възхода на опонентите си от националистическия и крайнодесния сектор.

 

За да отговори на тревогите на страните членки, ЕС предложи Съюзът също да втвърди позициите си по въпроса.





Урсула фон дер Лайен, която е начело на изпълнителния орган на блока, Европейската комисия, написа писмо до лидерите на 27-те, които утре се събират за двудневна среща в Брюксел, в което ги уведомява, че ЕК възнамерява да потърси решение на десет конкретни въпроса, свързани с предизвикателствата, произтичащи от миграцията.

 

Но новината, обявена от Туск, че Полша планира да замрази временно правото на убежище, предизвика шок.

 

Различни критици, от неправителствени организации за подпомагане на мигранти до депутати от опозиционни националистически политически сили, споделиха, че подобна стъпка би нарушила конституцията и международното право.





Водещи представители от полските делови среди и икономисти коментираха, че миграцията е от полза за икономиката.

 

Но независимо от всичко Туск изтъкна, че мярката е необходима, и допълни, че тя ще бъде временна реакция на руските и беларуските опити за дестабилизиране на Полша.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2163 |16.10.2024 Проучване: България е на 52-ро място по икономическа свобода в света за 2024 г. . 32| 2530 |16.10.2024 Зеленски представи своя "План за победа" пред Върховната рада /видео/ . 0| 2147 |16.10.2024 Очаквайте още полярни сияния: Слънчевите бури продължават да изненадват със своята интензивност . 1| 2151 |16.10.2024 Финасистът проф. Даниела Бобева: Хаосът в енергетиката ще продължи със сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads