Реклама / Ads
5| 4007 |03.01.2024 НОВИНИ

"Опасно развитие в хода на войната": Израел уби лидер на Хамас при "хирургически точен удар" в Бейрут

.
При "хирургически точен удар" убиха лидера на Хамас в Бейрут Салех ал Арури. Отговорът на групировката не закъсня - палестинската фракция заплаши да отмъсти, а базираната в Ливан "Хизбула" определи атаката като "посегателство срещу ливанския суверенитет". Междувременно премиерът на Ливан обвини Израел, че се опитва "да въвлече Ливан в конфронтация".
 

Говорител на израелската армия не потвърди участието на Тел Авив в това нападение, но посочи, че "който и да го е извършил, това не е атака срещу ливанската държава". 


Ливанските медии съобщават, че Арури, заместник-политически лидер на Хамас, е бил убит при нападение с дрон в Южен Бейрут заедно с шестима други - двама военни командири на Хамас и четирима други членове на групировката. Държавната информационна агенция на Ливан съобщи, че Арури е бил убит от израелска атака с дрон срещу офис на Хамас в предградието Дахия, известно като крепост на "Хизбула".


Арури бе ключова фигура във военното крило на Хамас и близък до Исмаил Хания, лидера на Хамас. Действал е като връзка между палестинската групировка и "Хизбула". Арури също така се смяташе за фактически лидер на военното крило на Хамас на Западния бряг. Смята се, че той е участвал в отвличането и убийството на трима израелски тийнейджъри в окупирания Западен бряг през 2014 г.








57-годишният Арури е най-високопоставената фигура на Хамас, убита от началото на войната между Израел и Хамас. Тя избухна след нападението над страната на 7 октомври, при което групировката уби хиляди в израел и отвлече повече от 200 души. Израел започна своята наземна операция в ивицата Газа като отговор на това нападение и от тогава над 22 хил. палестинци, предимно цивилни, са били убити при израелски удари, твърди управляваното от Хамас правителство в анклава. 


В конфликта се намеси и базираната в Ливан групировка "Хизбула", която от началото на конфликта е изстреляла десетки ракети по Израел.


Лидерът на Хамас Исмаил Хания определи атаката като "страхлив терористичен акт", нарушение на суверенитета на Ливан и разширяване на кръга на агресия. "Хизбула" заяви, че смята смъртта на Арури за "сериозно нападение срещу Ливан, неговия народ, неговата сигурност, суверенитет и съпротива, както и силно символичните и значими политически и сигурност послания, които съдържа“. Групировката посочва, че това е "опасно развитие в хода на войната". "Хизбула" обеща това нападение "да не остане без отговор".


Иран, основен поддръжник и на двете групировки, каза, че убийството на Арури "без съмнение ще разпали нов прилив във вените на съпротивата".


ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4632 |02.01.2024 Президентът на „Харвард“ подава оставка след обвинения в плагиатство . 0| 3915 |02.01.2024 Икономистът Л. Богданов: Доходите ще растат през 2024 заради неизпълнени инвестиционни проекти . 11| 4431 |02.01.2024 Натовска Турция не пуска през Босфора минотърсачи за Киев . 10| 3896 |02.01.2024 Украйна затяга контрола за напускане на страната и отклоняване от служба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads