Реклама / Ads
2| 2829 |16.11.2022 НОВИНИ

Убийства, масови екзекуции и насилие над протестиращи в Иран

.
Източник: БГНЕС
Иран издаде серия от смъртни присъди, докато протестите на жените срещу смъртта на Махса Амини навлязоха в трети месец, а при сблъсъците през нощта загинаха най-малко шестима души.
 

Уличното насилие избухна в цял Иран през нощта, когато протестите се засилиха на годишнината от смъртоносните репресии през 2019 г.

 

Амини, 22-годишна иранка от кюрдски произход, почина в ареста на прословутата морална полиция след задържането ѝ за предполагаемо нарушение на строгия ирански кодекс за облеклото на жените.

 

"Ние ще се борим! Ще умрем! Ще си върнем Иран!" - се чува как десетки протестиращи скандират около огън на улица в Техеран във видеоклип, публикуван от социалния медиен монитор 1500tasvir.

 

В широко разпространено видео, потвърдено от АФП, силите за сигурност изглежда откриват огън по десетки пътници на метростанция в Техеран, което ги кара да се блъскат и да падат един върху друг на перона.

 

На друго проверено видео се вижда как членове на силите за сигурност, включително цивилни служители, нападат жени без хиджаб във влак на метрото.

 

Организаторите на протестите призоваха за тридневни действия в памет на стотиците убити по време на "Кървавия абан" - или "Кървавия ноември" - демонстрации, които избухнаха на 15 ноември 2019 г. след шокиращото решение за повишаване на цените на горивата.

 

Иран се бори да овладее протестите, при които жените свалят и изгарят забрадките си и се сблъскват със силите за сигурност на улицата.

 

Размириците бяха подклаждани заради бруталното налагане на задължителен хиджаб за жените, но прераснаха в широко движение срещу теокрацията, която управлява Иран от Ислямската революция през 1979 г. насам.

 

Въпреки използването на смъртоносна сила от страна на властите и кампанията за масови арести, при която бяха задържани учени, журналисти и адвокати, няма признаци на затишие.

 

Убити охранители

 

Държавните медии съобщиха, че във вторник "бунтовници" - термин, използван от официалните лица за описание на протестиращите - са убили двама членове на Революционната гвардия и един член на паравоенните сили Басидж.

Полковник от гвардията Реза Алмаси е бил застрелян в Букан, град в родната провинция на Амини - Кюрдистан, а друг член на гвардията, Реза Азабар, е бил застрелян в Камяран, град с кюрдско мнозинство в провинция Западен Азербайджан, съобщи официалната информационна агенция ИРНА.

Член на Басидж е починал, след като е бил ударен от коктейл Молотов в южния град Шираз, допълва тя.

 

Трима протестиращи са били убити, двама в Санандадж и един в Камяран, от директен огън от страна на правителствените сили, съобщи базираната в Осло правозащитна група Hengaw.

 

Напрежението в Камяран е било голямо по време на погребението на собственика на сервиз за мобилни телефони Фуад Мохамади, един от тримата, които според Hengaw са били убити от силите за сигурност.

 

"Брат Фуад е герой, мъченик на Кюрдистан", скандираха тълпи от опечалени на погребението му във видеоклипове, публикувани в социалните медии.

 

Базираната в Осло група "Ирански права на човека" (IHR) заяви в събота, че при потушаването на протестите на Амини силите за сигурност са убили най-малко 326 души, включително 43 деца и 25 жени.

 

IHR заяви, че най-малко 15 000 души са били арестувани - цифра, която иранските власти отричат.

 

Mасови екзекуции

 

Съдебната власт съобщи, че революционният съд е издал още три смъртни присъди за "бунтовете".

 

Единият е осъден за това, че е нападнал полицаи с колата си и е убил един от тях, вторият е намушкал с нож служител на сигурността, а третият се е опитал да блокира движението и да разпространява "терор", съобщава съдебният уебсайт Mizan Online, като се позовава на присъдите.

 

Това се случи, след като късно във вторник беше издадена втора смъртна присъда, два дни след като съдът издаде първата смъртна присъда във връзка с протестното движение, което разтърси духовното ръководство на ислямската република.

Други петима души са осъдени на лишаване от свобода за срок от 5 до 10 години", заяви Мизан.

 

Директорът на IHR Махмуд Амири-Могаддам остро осъди смъртните присъди, като заяви, че съдебното производство е "несправедливо".

 

"Протестиращите нямат достъп до адвокати във фазата на разпитите, подлагани са на физически и психически мъчения, за да дадат фалшиви признания, и са осъждани въз основа на признанията от революционните съдилища", каза той.

 

"Международната общност трябва да отправи силно предупреждение към Ислямската република, че екзекуцията на протестиращи ще има тежки последици", каза Амири-Могаддам.

 

"Страхуваме се от масови екзекуции, освен ако политическата цена на екзекуциите не се увеличи значително", каза той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2941 |27.10.2022 Всеки жител на ЕС изхвърля средно по 34.6 кг пластмасови отпадъци . 9| 10685 |26.10.2022 Назрява социално недоволство: В държавната администрация готвят масови протести . 3| 3170 |17.10.2022 Михайло Подоляк: Руските чудовища извършват масови убийства в сърцето на ЕВропа . 6| 6960 |08.10.2022 Украинското разузнаване: В Москва започнаха масови арести на военни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads