Реклама / Ads
7| 8575 |15.10.2017 НОВИНИ

Доц. В. Тончева, а не ”дипломата” Борисов е причина да признаят българско малцинство в Албания

.
Албания призна българското национално малцинство в Закона за зашита на националните малцинства, за което принос имат не само политиците, но и учен изследовател от БАН.
 
Не прави чест на представителите на българското правителство да приписват заслугите за този „исторически пробив за България“ (по думите на премиера г-н Бойко Борисов) единствено на своите „изключителни дипломатически усилия“ и дори да не споменат за ключовият принос на БАН и лично този на Веселка Тончева.

Това пише до медията ни Петър Кърджилов от Института по етнология и фолклористика към Българската академия на науките. И продължава:

Причина за задвижването на българската дипломация в тази посока стават именно личните срещи на доц. Тончева с евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки. Още от началото на своите теренни изследвания в Албания преди десет години тя алармира българските институции и политици за нуждата от признаването от Албания на българското малцинство.

Цяло десетилетие (2007-2017 г.) посвещава на българските общности в Голо Бърдо, Гора, Мала Преспа и Корчанско доц. д-р Веселка Тончева от ИЕФЕМ – БАН. Резултат от осъществените от нея експедиции са стотици страници интервюта, десeтки часове аудио и видео записи на всекидневието и празниците на тези хора, и най-вече публикуваните три части от поредицата „Българите от Голо Бърдо, Албания“ (2009, 2011 и 2016 г.), в които тя представя историята, религията, обредността, музиката и идентичността на българите в Албания.

Цялото това събрано знание не само остава за поколенията, но и послужи като опора на българските представители в Европейския парламент, за да аргументират своето предложение за признаването на българското малцинство в Албания – акт, който трябваше да се случи много отдавна. Нашите сънародници живеят като албански граждани вече 104 години (от 1912-1913 г.), Едва днес обаче това беше политически узаконено, не и без ролята на учени като доц. Веселка Тончева, които чрез изследванията си поддържат връзка с българите в Албания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5568 |13.10.2017 Нинова завежда второ дело срещу Борисов . 4| 4326 |13.10.2017 Борисов: Защо Нинова ме вика да обяснявам за военно учение в Черно море, а не Радев? . 0| 4375 |12.10.2017 Тръгна делото на Елена Йончева срещу Борисов за клевета, но без тях . 4| 6016 |12.10.2017 Гебрев: Борисов е бил подведен за ”Емко”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads