Реклама / Ads
1| 2606 |20.06.2023 НОВИНИ

Украйна е изпълнила две от седемте изисквания за членство в ЕС

.
Украйна е изпълнила две от общо седемте изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, за да започнат преговорите за членство в Европейския съюз. Това се посочва в доклад, който предстои да излезе тази седмица, предават от агенция "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.
 

В изключително символичен ход ЕС даде на Украйна официален статут на кандидат за членство преди година - четири месеца след като Русия започна своята инвазия в страната. Тази зелена светлина обаче не е безусловна. 


Седем са изискванията, които Киев трябва да изпълни, ако иска да започне преговорите за присъединяване към Общността, включително за съдебна реформа и ограничаване на ендемичната корупция. Докладът на Европейската комисия е крайъгълен камък в този процес, който привържениците на стремежа на Украйна за бързо присъединяване към ЕС се надяват да завърши с решение на 27-те страни-членки на блока през декември да започнат преговорите с Киев.


Според източниците на "Ройтерс" един от критериите, които Украйна е изпълнила, е по отношение именно на съдебната реформа и медийното законодателство.


"Има напредък. Докладът ще бъде умерено положителен. Не става въпрос за разкрасяване на реалността, а за признаване на напредъка, има известни антикорупционни случаи, които да назовем, например“, каза служител в Брюксел, пожелал анонимност. 


През последните месеци Украйна преследва няколко случая на корупция на високо ниво, включително задържането на ръководителя на Върховния съд по подозрение за подкуп от 2,7 милиона долара.


Други критерии включват реформи в Конституционния съд на Украйна и правоприлагането, мерки срещу прането на пари, както и закони за овладяване на олигарсите и защита на правата на националните малцинства.


Докладът ще бъде изпратен на 27-те национални пратеници на ЕС в сряда. След това предстои среща на министрите по европейските въпроси в Стокхолм в четвъртък. 27-те страни членки имат последната дума дали и кога да започнат преговори за членство с Киев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 2691 |20.06.2023 С 50 млрд. евро ЕС ще подкрепи офанзивата на Украйна . 4| 2923 |19.06.2023 Датското министерство на отбраната: Военната помощ за Украйна ще нарасне до 3,21 млрд. долара . 31| 3371 |19.06.2023 България се включва в инициативата за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна . 2| 3165 |19.06.2023 Стрелят ли руските пушки в Украйна с американски патрони?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads