Реклама / Ads
1| 6359 |30.05.2024 НОВИНИ

Украински журналисти са арестувани и отвлечени в окупираните територии

.
Отвлечени и задържани журналисти
Най-малко 28 украински медийни служители и граждански журналисти са затворени в Русия и окупираните територии. Това са данни на Националния съюз на журналистите на Украйна. Някои от тях са работили в Крим преди пълномащабното нахлуване на руските войски, други се опитват да говорят за живота на украинските градове под окупация. "Новая газета Европа" разказва за някои от тях.
 

На 18 март 2022 г. украинското издание Hromadske съобщи, че неговата журналистка Виктория Рощина е изчезнала по време на командировка в окупираните от руската армия територии на Украйна и е била задържана от служители на ФСБ. Рощина, която също е сътрудничила на "Украинска правда" и радио "Свобода", спря да комуникира на 12 март; в този ден тя беше в Бердянск и планираше да стигне до Мариупол. Ден преди това беше публикуван репортаж на журналист от Енергодар (Запорожка област). След 10 дни Рощина беше освободена , това се случи, след като тя записа видео изявление, че няма оплаквания срещу руското разузнаване.

 

В началото на август 2023 г. Рощина изчезна по време на командировка в окупираната част на Запорожка област. Както отбелязва „Грати“ , там тя събира материали за публикации за провеждането на „избори“ от руските власти, както и за последиците от разрушаването на водноелектрическата централа Каховка и ситуацията в АЕЦ Запорожие. Девет месеца близките на журналистката се опитваха да я открият. Те се свързаха с различни органи, включително с комисаря по правата на човека в Руската федерация Татяна Москалкова, но не получиха отговор. В края на май стана известно , че бащата на журналиста Владимир Рощин е получил писмо от руското министерство на отбраната, в което се казва, че Рощина е „задържан и се намира на територията на Руската федерация“. В отговора на министерството, както пише Grati, не се уточнява къде точно е задържана журналистката, какъв е нейният правен статут, нито в какво е заподозряна или обвинена.

 

Журналистът Дмитрий Хилюк е работил в Киев за изданието УНИАН. На 1 март 2022 г. той написа в социалните мрежи, че руски войски са влезли в село Козаровичи, Киевска област, където той е със семейството си. На 3 март журналистът и баща му Василий бяха задържани от руски войници, когато излязоха от скривалището си, за да разгледат къщата си, която беше повредена от обстрел.

 

Василий Хилюк беше освободен осем дни по-късно, но местонахождението на Дмитрий остана неизвестно дълго време.

Според „Медийна инициатива за правата на човека“, на която се позовава „Грати“ , Хилюк е бил държан заедно с други задържани в складове в Козаровичи и село Димер, Киевска област. Отстъпвайки, руските военни ги взеха със себе си. През май същата година правозащитници предположиха, че журналистът е в затвора в Новозибков в района на Брянск.

 

Репортери без граници успяха да разговарят с мъж, освободен от плен през януари 2024 г., който каза, че през май 2023 г. е бил преместен заедно с Хилук от Новозибков в поправителна колония № 7 в село Паки, Владимирска област. През лятото на 2023 г. представител на Международния комитет на Червения кръст се свърза с роднините на журналиста и съобщи, че той е успял да се срещне с Хилюк в руски следствен арест.

 

На 23 февруари 2024 г. „Репортери без граници“ пуснаха изявление, в което настояват Русия да предостави информация, че Хилук е жив. Няма новини за него от май 2023 г. В началото на април представители на организацията съобщиха , че са получили отговор от руското министерство на отбраната, в който се казва, че украинският журналист е „задържан и се намира на територията на Руската федерация“. Местоположението на съдържанието му не се разкрива в документа. В същото време той съдържа списък с гаранции, дължими на военнопленниците. „Грати” отбелязва, че Хилюк не е бил военнослужещ.

 

В края на май 2023 г. Центърът за разследваща журналистика съобщи , че журналистката Ирина Левченко и съпругът й Александър са били отвлечени в окупирания Мелитопол. Контактът с тях изчезна след 6 май. Според изданието Telegraph, за което пише Левченко, след превземането на Мелитопол от руските войски журналистката е решила да напусне професията в името на собствената си безопасност . Сестрата на Ирина Елена каза, че Александър е успял да предаде бележка, в която казва, че е обвинен в „тероризъм“.

Ирина Левченко се занимава с журналистика от 1981 г. Работила е във фабрични вестници, регионален вестник Мелитопол „Нов ден“, а също така е била кореспондент на регионални и общоукраински печатни издания.

 

Според украински медии служители на ФСБ са задържали Георги Левченко в Запорожие на 20 август 2023 г. В същото време беше задържана Анастасия Глуховская - тя беше сграбчена от хора във военна униформа и балаклави. За задържането им стана известно едва през октомври 2023 г. Преди началото на пълномащабна война Глуховская работи като репортер на РИА-Мелитопол. Левченко беше администратор на телеграм канал, свързан с тази публикация. Журналистката от Мелитопол Светлана Зализецкая твърди, че Левченко е обвинен в „тероризъм“. Не е известно къде са задържаните журналисти.


55-годишният Владислав Есипенко е гражданин на Украйна и Русия. Работил е в Крим, занимавал се е със социални и екологични въпроси, снимал е анкети на местни жители и е сътрудничил на изданието „Крым.Реалии“ (проект на Радио Свобода). ФСБ задържа Есипенко в Крим през март 2021 г. Съобщава се, че в колата му е намерено самоделно взривно устройство. Журналистът беше обвинен в незаконно съхранение и преработка на взривни устройства. Както писа Интерфакс , става дума за граната. Според ФСБ Есипенко, по указание на украинското разузнаване, твърди, че е заснел многолюдни места и животоподдържащи съоръжения в Крим.

 

Есипенко първо призна, а след това го оттегли, твърдейки, че е нанасял побои и изтезания, включително токов удар . Според Krym.Realiya след ареста независими адвокати не са били допуснати до журналиста почти месец.

 

На 16 февруари 2022 г. Симферополският районен съд на Крим осъди Владислав Есипенко на шест години затвор.


Генадий Осмак, бивш главен редактор на уебсайта „Ново посещение“, е арестуван през март 2023 г. Telegram-каналът Mash го нарече „пиар специалист на националния батальон на въоръжените сили на Украйна от кримските татари, който призова за блокада на Крим“. Каналът твърди, че Осмак е обвинен в „участие в незаконна въоръжена групировка“.

 

Новая газета, превод ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2408 |30.05.2024 Съветът на ЕС въвежда по-високи мита за вноса на зърно от Русия и Беларус . 2| 2459 |30.05.2024 Първи сме в ЕС по любов към цигарите, пафкат дори децата . 0| 2471 |30.05.2024 Украйна „би трябвало“ да атакува военни обекти на Руската федерация, според Столтенберг . 18| 3839 |30.05.2024 Подаръкът, който Вучич не получи. Натискал ли е Главчев за промяна на позицията за Сребреница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads