Реклама / Ads
0| 3322 |05.12.2022 НОВИНИ

Укрепват свлачището между Солниците и “Сарафово”, което се активира след земетресението в Турция

.
Източник: БГНЕС
Свлачището е ”погълнало” голяма част от крайбрежната алея. То се активира след последното земетресение в Турция. Мястото е сред най-живописните. То е предпочитано от пешеходци и велосипедисти, които използват маршрута, за да се придвижат от Бургас към кв. “Сарафово”.
 

Пропадащата към морето алея е любимо място за разходки на бургазлии и туристи, защото има невероятна и красива гледка, която разкрива морския чар на Бургас. През лятото стотици се разхождат край морето и карат колела. Предвижда се свлачището между Солниците и бургаския кв. “Сарафово” спешно да бъде укрепено, тъй като след последното земетресение в Турция се e активирало застрашително.

 

С извънредна докладна в общинския съвет се очаква бързо да се състави проект, след което да започне и самото укрепване. Общинските съветници подкрепиха предложението. Вече има прединвестиционни проучвания, с които ще бъде свързан проектът.

 

Проектът ще бъде внесен в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, което ще финансира укрепването на свлачищния район. До това се стигна, след като общината поиска съдействие директно от служебния регионален министър Иван Шишков по време на посещението му в Бургас на 29-ти ноември. Тогава министърът видя на място колко е сериозен проблемът. 

 

За крайбрежното свлачище местната власт алармира още от месец май, но първоначалната комуникация между общината, “Геозащита” и регионалното министерство не дадоха резултат. Абразивните процеси в района започват през пролетта. През април са установени първите щети, които вълните нанасят между пътя и морския бряг. Веднага са уведомени областната управителка проф. Мария Нейкова и МРРБ.

 

Експерти от варненската фирма “Геозащита” констатират, че това не е свлачище, и препоръчват да се направят отводнителни съоръжения. Според тях щетите са нанесени от повърхностни води.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2916 |05.12.2022 Международното изложение на местни продукти в Русе отваря врати в петък, 9 декември . 0| 3012 |03.12.2022 Международен ден на хората с увреждания . 0| 2869 |03.12.2022 Облачно, дневните температури между 5 и 10 градуса . 6| 4039 |02.12.2022 Разговор между Путин и Байдън? Москва не приема условието на САЩ за изтегляне от Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads