Реклама / Ads
4| 4689 |12.02.2016 НОВИНИ

ЕС с ултиматум към Гърция за бежанците

.
Европейският съвет поиска от Гърция да уреди проблема с мигрантите, иначе временно ще я извади от Шенгенската зона. Европейският съвет дава на Гърция 3-месечен ултиматум да отстрани „недостатъците“ по контрола на мигрантския наплив, в противен случай на нея ще й бъде наложен паспортен контрол от останалата част на Шенгенската зова, заявиха източници от ЕС.
 

В заявление на Европейския съвет, което според два източника е одобрено днес, се настоява Гърция "в едномесечен срок да изготвят план за действие за отстраняване на недостатъците ... (и) в рамките на три месеца, считано от същата дата“. Ако Гърция не успее да отстрани проблемите до средата на май, Еврокомисията може да приложи член 26 от Шенгенския кодекс. Според тази клауза, Атина временно ще бъде изключена от зоната и ще й бъде наложен паспортен контрол за срок от 2 години вместо обичайните 6 месеца, цитира БГНЕС. Германия, която заедно с другите страни от зоната въведоха граничен контрол в края на миналата година, удължен този до май, това е максималният срок, който тя може да наложи. През 2015 г. ЕС беше изправен пред най-сериозната криза в своята история. Тя бе свързана с масовия приток на мигранти, който някои експерти сравниха с ново Велико преселение на народите. Над 1,5 милиона мигранти прекосиха Средиземно море и влязоха в Европа през Гърция и Италия. Властите в Атина се „отличиха“ особено в това да не предприемат нищо. Вместо да положат всички усилия, за да въведат стриктен контрол по външните граници, те предпочетоха да прехвърлят проблема на своите съседи и на ЕС като цяло. Гърците организирано транспортираха мигрантите, дошли от Турция на техните острови, на север към Македония. По този начин те създадоха сериозен проблем на Скопие. Малката балканска страна бе на прага да бъде дестабилизирана от тези действия на Атина. Мигрантите от Гърция продължиха своят път към сърцето на Европа и по-специално към Германия. Това принуди Унгария да затвори своята граница с ограда. Нейният пример бе последван и от Австрия, Словения и Хърватия. Така заради гръцките действия се появиха първите огради по вътрешните граници на ЕС. Последната от тях бе издигната на македоно-гръцката граница, където в момента минава „линията на отбрана на Европа“.

 

В понеделник в Прага се събират ръководителите на държавите от Вишеградската четворка и от Западните Балкани, за да обсъдят какви допълнителни мерки трябва да се предприемат срещу мигрантския поток, който идва от Гърция. Доклад на Европейския съюз, който бе публикуван по-миналата седмица от „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, потвърждава факта, че Гърция целенасочено не е охранявала границите на ЕС. По тази причина вече повече от две седмици австрийският вътрешен министър говори открито, че Гърция трябва временно да бъде извадена от Шенген. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4117 |12.02.2016 Павета и сълзотворен газ на протеста в Гърция . 27| 4780 |11.02.2016 Ердоган: Да, заплаших да насоча бежанците към България . 4| 4491 |09.02.2016 Наши шофьори отговарят на Гърция с безсрочна блокада на границата . 14| 4436 |08.02.2016 България поиска Гърция и ЕК да платят загубите от блокадата на границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads