Реклама / Ads
8| 3665 |11.03.2021 НОВИНИ

Унгария и Полша към ЕС: Ще се видим в съда

.
Унгария и Полша обявиха, че ще търсят правата си в съда заради новата финансова политика на ЕС, с която на практика отпускането на средства от Брюксел ще става срещу правни гаранции.
 

Още преди месеци двете държави попречиха на приемането на многогодишната финансова рамка на ЕС заради идеята, която стана факт в края на 2020 г. Това обаче стана чрез известен компромис, за да може все пак Варшава и Будапеща да дадат зелена светлина за приемането на нужния бюджет. ФрогНюз припомня, че за одобрението му (според законодателството на ЕС) всички държави трябва да дадат своето съгласие. 


Новият механизъм влезе в сила през януари. Според него финансирането може да бъде намалено чрез квалифицирано мнозинство от държавите в блока. Засегнато по този начин може да е финансирането както от многогодишния бюджет на ЕС, така и от фонда за възстановяване от пандемията.


Унгария и Полша обаче се надяват, че той никога няма да влезе в употреба. Днес двете държави официално предприеха правни стъпки пред Съда на Европейския съюз в опит да оспорят законността на механизма, пишат от брюкселското издание “Politico”. 


"Левицата отиде твърде далеч като започна атака срещу Унгария в разгара на пандемията. Ние отблъснахме тази атака и успяхме да защитим интересите на Унгария по отношение бюджета на ЕС. Незаконното обаче не може да остане ненаказано. Не може да оставим това европейско законодателство в сила, защото то сериозно нарушава правната сигурност. Това е причината да оспорим тази условност пред Съда на ЕС, както обещахме миналата година заедно с Полша", заяви категорично министърът на правосъдието в Будапеща Джудит Варга в публикация във Facebook.


Позицията на Унгария и Полша е еднозначна - механизмът таргетира именно двете държави, след като европейските институции обвиниха Варшава и Будапеща в подкопаване на демократичните принципи и върховенството на закона. ФрогНюз припомня, че България няколко пъти бе спомената като потенциална държава, която да се присъедини към “черната двойка”. Страната ни получи критики в доклада за върховенството на закона, изготвен от ЕК, а после резолюция, гласувана и приета в Европейския парламент, направи същите констатации. Възможно е страната ни да бъде засегната от същия механизъм. 


Унгария и Полша, очаквано, отричат обвиненията на Европа. Но привържениците на новата мярка, като Европейската комисия и мнозинството от членовете на ЕП са категорични, че страните, които получават пари от Брюксел, трябва да зачитат ценностите на Общността. Казано с други думи - щом Полша и Унгария следват принципите на ЕС, значи няма от какво да се страхуват.


ФрогНюз припомня още, че механизмът стана факт чрез постигането на политически компромис. Според него, ако налице е оспорване на мярката, ЕК ще излезе с окончателни насоки, едва след като Съдът на ЕС излезе с решение. Именно това накара Унгария и Полша в крайна сметка да одобрят многогодишния бюджет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 4040 |06.03.2021 Ще видим ли Радев и Борисов в голям сблъсък наесен? . 24| 3764 |05.03.2021 Първан Симеонов: Борисов не иска да е зависим от ДПС, поне не видимо . 3| 3141 |23.02.2021 ЕК: Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на движение . 4| 3193 |28.01.2021 В сила влиза спорната забрана за абортите в Полша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads