Реклама / Ads
7| 9455 |12.04.2023 НОВИНИ

Унищожиха ли показанията срещу Младен Маринов за рушвета от 100 хил. лева месечно?

.
Младен Маринов
В закритата вече Специализирана прокуратура са искали да се унищожат показанията на свидетел с тайна самоличност, регистриран под №478 по досъдебно производство №13/2017 по описа на ГДБОП. В тях той разказва“Няколко пъти Живко ми е казвал, че с Младен Маринов се среща лично само Ради Ланеца и че на вътрешния министър Маринов плащат много - 100 хил. лева месечно, за да не бъдат закачани от полицията”. Това съобщава сайтът Буревестник.
 

Всичко започва със задачата да бъде разпитан въпросният човек, който е бил наясно с начина, по който действа наркобандата на Радо Ланеца, Весо Паяка и Стъкларя. На срещата отиват оперативен работник от наркоотдела в ГДБОП и разследваща полицайка. Именно на тази среща свидетелят за първи път отваря дума за подкупа. Признанията му са били документирани по надлежния ред, а след това представени по делото срещу групата на Ланеца на наблюдаващия прокурор. Източниците на Буревестник разказват, че малко след това обвинителят е бил приканен да се отърве от свидетелствата, но той отказва. И няколко дни по-късно този е “награден” - командирован е в отдалечен граничен район. Далече от София и далече от МВР. Но … това не е всичко - оперативният работник и разследващата полицайка са били посъветвани дори да напуснат.


.

В края месец юни 2020 г. са задържани за подкуп началника на наркоотдела в ГДБОП Цветан Панков и неговия заместник Кирил Ванков - хората, които имат решаваща роля за разкриване на наркогрупата на Ланеца и Паяка. Според официалната информация на МВР Стъкларя, също от тази банда, е дал на Панков 5 000 лева при среща на четири очи. В това време Ланеца и Стъкларя са били обявени за издирване дори и чрез Интерпол по искане именно на ГДБОП. Само ден по-рано обаче те се появяват в Спецпрокуратурата, за да дадат показания срещу двете висши ченгета, които ги преследват. В момента двете дела - това срещу групата на Ланеца и срещу двамата антимафиоти, се намират в съдебна фаза.


.
Младен Маринов, Цветан Панков и Кирил Ванков

 

Каква е историята? През 2017, по време на полицейската акция срещу групата на Ланеца са намерени две тефтерчета. В тях подробно са били описани подкупите, които бандата е давала на хора от изпълнителната и съдебната власт, т.нар. “такса спокойствие”. В тефтерите фигурират имена на служители от ГДБОП, СДВР, следствието, районна прокуратура, софийска градска прокуратурата и т. н. Според тефтерчетата общата сума на рушветите е възлизала на 800 000 лева месечно.

 

Задържането на Панков и Ванков пък стана повод да бъде поискана и оставката на тогавашния шеф на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Може би той също е знаел отлично за тайния свидетел и показанията му за 100 000 лева подкуп за Младен Маринов - тогава вътрешен министър? Интересното е, че до този момент Маринов, настоящ депутат от ГЕРБ, не е отрекъл публично изнесените факти.

 

Пак горе-долу по това време в съобщение до медиите от Прокуратурата се похвалиха, че са вкарали „на топло“ по споразумение за цели 14 месеца Николай Тошев – Чирпанския известен и като Чубрицата (рецидивист, с няколко присъди и все на свобода). Оказва се, че той има и друго споразумение с Прокуратурата за наркотици за 4 години и половина, след като е спипан с 20 килограма кокаин. Прегрешенията му, за които се знае от 2004 до 2012 са участие в организирана престъпна група за рекет, побоища и убийства, а от 2012 до 2014 ръководител на престъпна група за пласмент на наркотици по Северното Черноморие. Пак според информация от източника ни групата е рязала уши, пръсти, чупила е ръце, крака и е извършвала убийства, палежи, изнудвания. Двама от членовете на тази група са привлечени като физически извършител и помагач за убийството на Борислав Манджуков (бизнесмен) на 24 март 2014 г. Галин Минчев-Жорко е привлечен като извършител, негов помагач е бил Николай Тошев – Чирпанския.

 

Думите са на Борислав Сарафов, сега шеф на Следствието, а тогава, през 2015 г. заместник-главен прокурор. Има информация и че дело на групата е и убийството на строителните предприемачи семейство Дамянови.

 

Ръководителят на групата е Радослав Калчев – Черния Роди, който Интерпол през юни откри и задържа в Доминиканската република - бивш кадър на спортно училище и барман в кафенето на Областния комитет на БКП.

 

И като отворихме „Студените досиета“ стана ясно, че се точи и делото на другата банда за мокри поръчки – това на Мила Георгиева. Нейни членове също бяха задържани още през 2015. Двете банди освен по бизнес са свързани и роднински, защото тарторът й Марин Георгиев (cин на Мила Георгиева) живее c дъщерята на Черния Роди. А самата Мила Георгиева по наша информация живеела спокойно в съседство в луксозния жилищен комплекс „Есте пропъртис” на Кирил Домусчиев, който обитават и бившите министри Владислав Горанов и Ивайло Московски.

 

И тъй като в последните дни е модерна темата с футболния „Левски“ и отново на преден план излезе фенгрупировката „София запад“, която май се опитва да вземе управлението на клуба, източниците ни задават въпроса кой пази от наказателно преследване тези фенове? За които от години има слухове, че се занимава с продажба на забранени субстанции, организиране на битки в и около стадионите (дори и над свои фенове и приятели). Ние само ще припомним последното публично „изпълнение“ на „София запад“ – от началото на юли 2022 когато трима цивилни служители на РУ-Созопол, нападнати от крайните ултраси на футболния "Левски", се озоваха в местната болница, единият със счупен крак!!! Може би защото Дани Илиев, един от тарторите на „София запад“ е зет на бившия вътрешен министър Младем Маринов (женен за дъщеря му).

 

Има ли чадър над тези хора и техните банди, кой го осигурява и защо изброените не са за дълги години в затвора?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2663 |11.04.2023 Адвокат: Има сериозни разминавания в показанията на Семерджиев . 5| 2902 |28.03.2023 Украински зенитчици унищожиха 14 дрона ”Шахед” от 15 изстреляни . 0| 2982 |24.03.2023 Станислав Младенов: Време е да преминем към прогресивно подоходно облагане . 0| 3065 |02.03.2023 Станислав Младенов: МИР да оптимизира процеса по договориране на процедурата за дигитализация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads