Реклама / Ads
30| 5762 |18.06.2010 НОВИНИ

Уорлик: BG медиите сменят политиката си за една нощ

.
Джеймс Уорлик
Някои медии за една нощ промениха политиката си и започнаха да пишат възхвално за новите управляващи или определени икономически кръгове. Натискът срещу журналистите е голям, а това в провинцията е още по-страшно.
 

Това каза посланикът на САЩ Джеймс Уорлик на форума "Прозрачността и свободата на медиите в България", съобщи БГНЕС.

„Трябва да има законова основа за свободата на медиите и в САЩ не разчитаме само на Конституцията. Има законова норма кой е собственикът на медията. Потребителят трябва да бъде информиран кой стои зад медията и да има информирано съгласие какво си избира", уточни Уорлик.

„Има и гражданско участие в това да бъде ясна прозрачността на капиталите на медиите, включително и на интернет", каза в изказването си посланикът на САЩ в България.

„Ние продаваме хартия, но не тапети или тоалетна хартия, а хартия с информация - каза в словото си управителят на Вестникарска група България Аксел Шиндлер. - Като читател аз трябва да знам откъде идва тази информация, за да не бъда манипулиран.

Трябва консуматорът да знае и как се е стигнало до тази информация. Една държава трябва да има законова основа, за да има правила. В Германия медиите на три или шест месеца трябва да обявяват капиталите си и има ли някакви промени. Без прозрачност на капиталите в медиите няма да е ясно има ли картели в сектора.

Когато дойдохме като ВАЦ през 1996 г. и купихме най-големите издателства в медиите, имахме много трудности и бяхме обвинявани в монополизъм. В България понякога не се отнасяте добре към чуждестранните инвестиции. Ние инвестирахме милиони, минахме през всички служби на конкуренцията и се знае кои са собствениците, като можете да намерите телефоните ни в телефонния указател на Есен.

Но българската държава не ни защитава от други, които водят нелоялна конкуренция, защото ако собствеността е прозрачна, комисията може да се погрижи за честната конкуренция.

Преди известно време премиерът Борисов на среща с германските инвеститори каза, че иска германските фирми да се държат в България, както в собствената си родина. Аз бих казал, че искам в България да важат законите за прозрачност на капиталите на медиите, както в Германия, да има правила.

Като цитирам "Репортери без граница", България е на последно място в Европа по прозрачност на капиталите в медиите и оттам и на свободата на медиите. Аз искам България да успее пред "Репортери без граница" в конкуренция с европейските държави, а не с Танзания".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5112 |30.05.2010 Борисов пита медиите: Натискам ли ви? . 52| 5130 |29.05.2010 Г. Първанов: Натискат медиите! . 4| 5720 |27.05.2010 Р. Манджукова: Българите в чужбина - последна дупка в кавала на политиката . 3| 5057 |26.05.2010 Сменят трима в КРС с хора на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads