Реклама / Ads
44| 7896 |18.07.2011 НОВИНИ

Уорлик: Олигархът Петров е недосегаем с пари, влияние и връзки със службите

.
Wikileaks пусна първата грама на Джеймс Уорлик. Както своите предшественици американският посланик описа в доклад успехите на правителството на ГЕРБ и проблемите с правораздавателната система и събирането на годни доказателства.
 

"За краткото време във властта, правителството извърши трудни реформи и персонални промени, необходими, за да се направи правоохраняването по-ефективно", пише посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в доклад до Държавния департамент. Грамата му е  от 10 февруари 2010 година и е озаглавен "Борбата с организираната престъпност: първият рунд е за правителството". Тя бе публикувана от българския партньор на Wikileaks - сайтът "Биволъ".

Уорлик изброява подробно успехите на правителството на ГЕРБ:

- сменени са 26 от 28 регионални шефове на полицията, много от които некомпетентни и корумпирани

- по препоръка на посолството е създадена междуинституционална работна група срещу организираната престъпност

- решен е въпросът с конфликта между ДАНС и МВР.


В крайна сметка координацията между МВР и прокуратурата "драматично се е подобрила".

Борис Велчев, за когото е отбелязано, че е назначение на социалистите, е споделил с посланика в началото на февруари, че "има пълна подкрепа от премиера и правителството да обяви война на 200-300 най-опасни фигури на организираната престъпност, включително 20-50 босове, които са добре известни".

Картината обаче не е само розова. "Известно е, че "големите риби" плуват на свобода, заради сериозни пропуски във формализираната съдебна процедура" - отбелязва посланикът.

Уорлик дава за пример безкрайното протакане, отлагане и в крайна сметка провала на делото срещу братята Маргини.

Проблемът не е само в съда, а също така и в липсата на убедителни доказателства по ключови дела, което води до освобождаване на лидери на престъпни групировки. Конкретно е цитирана операцията "Наглите" и Антон Петров "Хамстера", който е освободен под гаранция.

От разговори с главния прокурор Велчев и министъра на правосъдието Маргарита Попова посланикът на САЩ е разбрал, че "старата гвардия" от политици и съдии в съюз с наказателни адвокати и НПО, използващи езика на защитници на човешките права, яростно се противопоставят на необходимите реформи.

Притеснително е също, че радикалните реформи изискват промяна на конституцията с квалифицирано мнозинство, което е трудно постижимо при баланса на силите в парламента.

Два дни по-късно Уорлик изпраща още по-оптимистичен текст във Вашингтон, описвайки с подробности операцията "Октопод", ареста на Алексей Петров и свързаната с него престъпна група.

"Олигархът Петров дълго време е считан за недосегаем поради голямото си състояние, политическо влияние и връзки със специалните служби", отбелязва Уорлик. Вътрешният министър Цветанов на 11 февруари е изказал увереност, че полицията вече има достатъчно доказателства за осъждане на най-малко седем члена на бандата, включително и Петров.

Освен това Цветанов споменал, че "най-малко четири официални лица от Министерството на вътрешните работи са разследвани за сътрудничество с Петров и групата му."

"Целият позитивен ефект породен от тези арести ще бъде изгубен моментално, ако Петров и неговите съучастници не свършат в затвора" - пише посланик Уорлик в последната част на грамата, озаглавена "Ще издържат ли обвиненията?".

Премиерът, главният прокурор и вътрешният министър в един глас твърдят, че има достатъчно доказателства за осъждането на седемте най-високопоставени членове на престъпната група. Цветанов е уверен, че жертвите на рекет и заплахи от страна на Петров ще предложат да свидетелстват срещу него, след като новината за ареста се разпространи сред "стотиците хора и фирми, изнудвани от неговата организация".

"Повечето българи са шокирани, че правителството има силата и политическата воля да тръгне срещу фигура от ранга на Петров", пише Уорлик в заключението. Ако той бъде осъден в крайна сметка, този арест ще има историческо измерение.

Има обаче опасност обвинението да се провали поради подкуп, принуда или поради "технически причини", което ще бъде сериозен удар срещу правителството и ще деморализира публиката.

Реална е и опасността Петров да използва заплахи и сила срещу Цветанов и хората му, както и срещу главния прокурор Велчев, но Цветанов е уверил посолството, че всички необходими мерки са взети, за да се предотврати такъв сценарий.

"В крайна сметка правителството няма да бъде оценено върху арестите на известни фигури, а върху способността му да ускори делата за корупция, да затвори дупките в законодателството и успешно да вкара в затвора недосегаемите преди фигури на организираната престъпност", пише посланик Джеймс Уорлик на 10 февруари 2010 г. "Недосегаемите фигури на организираната престъпност" са изброени с имената им в отделна грама, към която Уорлик е дал препратка в текста, но все още не е публикувана от "Биволъ".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5129 |18.07.2011 Джеймс Уорлик: Само 10% вярват на съда . 18| 5173 |16.07.2011 Дж. Уорлик: Не подкрепям политици! . 32| 5824 |13.07.2011 Отвлякоха Мис България 2009 Антония Петрова . 56| 6245 |08.07.2011 Цв. Цветанов за Ал. Петров: Не коментирам лице с предявено обвинение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads