Реклама / Ads
1| 4121 |27.08.2019 НОВИНИ

Управляващи и опозиция в задочен спор с обвинения за пътищата в страната

.
Източник: БГНЕС
Обвинения първо полетяха от БСП, че от Пътната агенция и Регионалното министерство отказват разрешение за извършване на проверка на 46 точки от българските магистрали и пътища от републиканската пътна мрежа. От МРРБ отговори Николай Нанков.
 

„Девет месеца от регионалното министерство и от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) търсеха какви ли не поводи и начини да ни отказват разрешение за извършване на проверка на 46 точки от българските магистрали“, коментира на пресконференция заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по повод една година от трагедията край Своге.
 
„Какво се оказва обаче, защо АПИ отказва? Отговорът го намираме в изказването на прокурор Наталия Николова преди два дни по повод трагедията в Своге“, посочи Свиленски. Той цитира думи на прокурор Николова, че е установена фалшификация в пробите на асфалта при ремонта на отсечката преди три години, протоколите от лабораторните изследвания са неистински и не са подписани от служители на лабораторията.
 
„Лабораториите, които изпитват асфалтовите смеси, са собственост на фирмата изпълнител. Ето къде е отговорът на отказа за нашето искане за проверка на българските пътища. Асфалт не се яде, но асфалт се краде и това го доказва състоянието на българските пътища“, коментира още Свиленски.Бременни и на море: Как звездните бъдещи BG майки прекарват лятото?
vbox7.com

 Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отговори на обвиненията на пресконференция днес във ведомството, съобщава Дарик.
 
„Агенция „Пътна инфраструктура“ по никакъв начин не е отказвала достъп или информация по отношение на проверката, която колеги депутати от БСП поискаха да се инициира“, посочи той.
 
Според Нанков, Свиленски говори "откровени лъжи, внушения и спекулации". Той отбеляза, че в рамките на месец - от 30 май до 27 юни тази година, е била предоставена възможност на депутатите от БСП да се запознаят със строителната и проектна документация по отношение на 46-те участъка от републиканската пътна мрежа, за която е имало искане да се извърши проверка. Никой от БСП обаче не е отишъл, за да се запознае с предоставената от АПИ информация. Въпреки че на 27 юни срокът е изтекъл, ако от БСП изявят желание, от пътната агенция са готови да им предоставят исканата информация.
 
Зам.-министър Нанков добави, че АПИ никога няма да откаже и извършването на независими експертизи, но има нормативи и процедури, които трябва да се спазват.
 
По отношение на обвиненията, че „асфалт не се яде, но се краде“, Нанков припомни, че през 2007 г., когато са управлявали Тройната коалиция, е подготвен ремонт на 8 пътни отсечки, разпределени в 6 лота. Тогава 170 км са търгувани за малко повече от 113 млн. лева. В края на мандата на Тройната коалиция са били подписани договори, които са били прекратени в началото на настоящото правителство. Малко по-късно същите отсечки, плюс нови 10 км добавени, са стрували малко над 63 млн. лева.
 
„Поисканите документи от група народни представители от ПГ на "БСП за България" са били представени в законоустановения срок“, заяви членът на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Иван Досев.
 
Той уточни, че поради огромния й обем е бил направен разчет на информацията да бъде предоставена поетапно за различните обекти. За всичките отсечки, за които от БСП са поискали информация, е бил осигурен пълен достъп до изисканата техническа документация. Предоставена е информация и по повод изпълнението на проектите, както и количествените сметки. Дадени са и обяснителни записки, всички детайли, рецепти на асфалтови смеси, други пластове, сертификати за вложените материали.
 
Инж. Иван Досев каза, че никой от БСП не е отишъл, за да се запознае с информацията.
 
„Ние почувствахме подигравка с нас, защото положихме огромни усилия да можем да изровим и предоставим всички тези документи, които са в огромен обем“, добави той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4478 |10.08.2019 Отново арести на протеста на руската опозиция в Москва . 2| 4186 |26.07.2019 Владимир Петров: Управляващите са слепи за проблемите на гражданите във „Връбница“ . 10| 6048 |26.07.2019 Манолова: Управляващите се опитват да ме сплашат, медиите им ме атакуват . 0| 4337 |25.07.2019 Калоян Паргов: Управляващите в Столична община пилеят парите на софиянци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads