Реклама / Ads
0| 2627 |10.04.2024 НОВИНИ

Усъвършенствани радари за европейската инициатива Sky

.
Радари
Войната на Русия срещу Украйна подчерта значението на цялостната способност за противовъздушна отбрана в Европа. С водената от Германия Европейска инициатива Sky Shield (Небесен щит) (ESSI) 19 европейски държави обединиха усилията си, за да укрепят общата си въздушна отбрана.
 

С цел да се извлекат бързи резултати, първите конкретни мерки вече са в процес на изпълнение. Индустриалната експертиза, идваща от опитни партньори като немския доставчик на сензорни решения HENSOLDT, е жизненоважна за успеха на инициативата.

 

Европейската инициатива Sky Shield (ESSI)

 

Въздушната отбрана се отнася до способността за защита срещу въздушни атаки, например с ракети, оръдия или лазери. Съществуват различни военни системи, използвани по допълващ се начин поради различните им нива на прихващане, т.е. различните разстояния и височини, на които могат да работят разположените системи: малък обсег, среден обсег и голям обсег. ESSI има за цел да запълни пропуските в способностите и в трите области и да укрепи вече съществуващите способности.
Решаващ компонент за ефективната противовъздушна отбрана е радарната технология. В продължение на десетилетия радарът е важен актив на бойното поле. Използването на радарна технология се разшири с течение на времето, включително нововъзникващите заплахи от евтини дронове, които увеличиха необходимостта от базирани на радар възможности за откриване на заплахи.
Подвижни радари с малък обсег

 

Въздушните атаки от близко разстояние, по-специално от дронове, подчертаха пропуските в способностите за противовъздушна отбрана на малък до среден обсег.
Радарът SPEXER 2000 на HENSOLDT може да запълни тази празнина. Усъвършенстваната радарна система SPEXER 2000 може ефективно да противодейства на UAV, което я прави един от водещите радари в света за C-UAV мисии. Военните и силите за сигурност по целия свят разчитат на SPEXER 2000 от близо две десетилетия. Множество итерации подобриха неговата производителност, като въведоха нови характеристики и използваха функциите му.

 

Най-новата итерация MkIII на SPEXER 2000 отговаря на огромната нужда както от мобилност на бойното поле, така и от възможности за 3D откриване, включително на малки дронове. Благодарение на спектрално базираната микро-доплерова автоматична класификация на целите, радарът прави разлика между различни цели в много малък обсег (VSHORAD), включително UAV, хеликоптери или птици, и наземни цели. Благодарение на модерната си електроника, системата е по-рентабилна и по-малко енергоемка от предишните радари. Радарът открива и автоматично класифицира няколко цели едновременно със своята активна електронно сканирана решетка (AESA) в X-обхват, използвайки управление на лъча и усъвършенствани възможности за обработка.
SPEXER 2000 включва фиксиран панел, покриващ 120° по азимут, позволяващ на операторите пълно 360-градусово покритие и без слепи зони, които вражеските сили биха могли да използват, когато го комбинират с два допълнителни панела. По подобен начин може да се създаде цялостна защитна полусфера около превозното средство и около него чрез панели с 90° покритие.
Друго решаващо предимство на SPEXER 2000: Радарът успешно се справи с предизвикателството за ефективна защита на превозни средства и конвои в движение, възможност, която много радарни системи не могат да осигурят.

 

Благодарение на тези способности SPEXER 2000 3D MkIII ще бъде част от самоходната противовъздушна ракетна система с малък обсег (FlaRakPz) в рамките на германската програма LVS NNbS (система за противовъздушна отбрана с малък и много малък обсег).

 

Доказана в бойни действия противовъздушна отбрана с TRML-4D

 

За среден обсег ESSI разчита на системата IRIS-T SLM на Diehl Defence, която ще осигури наземна противовъздушна отбрана в бъдеще. Системата използва радар TRML-4D на HENSOLDT, който е бил използван за защита на народа на Украйна в продължаващата руска война.

 

TRML-4D използва най-новата радарна технология AESA с множество дигитално оформени лъчи. Способен е за ранно откриване на различни видове въздушни цели като самолети, хеликоптери и крилати ракети. TRML-4D осигурява бързо откриване и проследяване на около 1500 цели в радиус до 250 км.
Комбинирани радарни мощности

 

За да се повиши ефективността на цялостната система и да се осигури по-нататъшно развитие на способностите, в момента се оценява интегрирането на пасивния радар Twinvis на HENSOLDT към ESSI.

 

Twinvis е пасивен радар, който използва съществуващи електромагнитни сигнали от излъчващи и телевизионни предаватели и оценява тяхното ехо, когато е отразено от обект. По този начин той остава невидим и следователно устойчив на заглушаване – истинско предимство във военната област.

 

Комбинирането на системите на HENSOLDT Twinvis и TRML-4D под етикета TwinSens предлага уникални функционалности и оперативни предимства. Обменът на сензорни данни между двете радарни системи и установяването на общо управление подобрява изпълнението на цялостното решение в сравнение със самостоятелните сензори.
TwinSens предоставя въздушна картина, първоначално създадена без радиочестотни предавания и следователно без риск от откриване от вражеските сили. Това радарно решение показва повишена устойчивост на съвременните заглушители и подобрява осведомеността за ситуацията.

 

Съвместни усилия

 

Държавите от ESSI желаят съвместно да закупят съответните оръжейни системи и да осигурят тяхното функциониране. Съвместното снабдяване ще увеличи оперативната съвместимост между нациите, тъй като страните могат да се подкрепят взаимно със системите и съответните боеприпаси, например. Сътрудничеството има положителен ефект и върху финансирането: съвместното снабдяване спестява разходи, тъй като отбранителните системи могат да се поръчват в по-големи количества. Съвместните логистични концепции, както и съвместният ремонт и поддръжка на материали също могат да намалят оперативните разходи.

 

Съвместно и с техническата поддръжка от експерти по сензори като HENSOLDT, те ще изиграят важна роля за едно по-сигурно бъдеще.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2635 |10.04.2024 Бюджетната комисия реши: По 100 лв. добавка за Великден ще получат хората с пенсии до 526 лв. . 2| 2484 |10.04.2024 Акция в офиси на Настимир Ананиев заради белгийски клиент. Той: "Ще съдействаме на органите, които искат документи" . 5| 2440 |10.04.2024 Зеленски: Имаме план за контранастъпление. Определено ще спечелим! . 19| 2596 |10.04.2024 Президентът подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads