Реклама / Ads
29| 5595 |27.01.2016 НОВИНИ

Вълчев: Щом Вазов е казал, значи робство е имало

.
Даниел Вълчев
Иван Вазов и Кодексът на труда определяли, че има робство, а не съвместно съжителство. Такива аргументи извади бившият образователен министър Даниел Вълчев относно дилемата имало ли е турско робство или българи и османлии са живели съвместно, както вчера лансираха от МОН.
 
„След като Иван Вазов, който е живял по времето на това турско, както и да го наричаме, е нарекъл романа си „Под игото", значи това е иго", подчерта Даниел Вълчев.

Освен това в КТ, в член 154, който изброява българските национални празници, се казва „ 3 март денят на освобождението от османско иго", по думите му. Аз смятам, че няма какво толкова да се чудим по този въпрос, изтъкна бившият министър на образованието.

По мнението му турското робство не било робство в смисъла на „Чичо Томовата колиба", каквито аргументи се чували. Нямало роби с пранги, бити ежедневно и безправни.

Факт е, че българската интелигенция от Възраждането така го е наричала, коментира обаче Даниел Вълчев. Това е нашата история, допълни той. По същата логика, по думите му, вместо основаването на българската държава през 681 някой можело да реши да се казва „преминаването на Дунава с цел грабеж".

Това ми се вижда абсурдно, обясни Вълчев. Ние сме възстановили българската държава и дали ще наречем този период робство или иго, не зная дали има някакво голямо значение, подчерта той, като е категоричен, че не става въпрос за 5-вековно съвместно съжителство.

Всички съжителстват, въпросът е в какво положение е бил единият спрямо другия, посочи Даниел Вълчев. След като нито един от двамата не е умрял, съжителство е налице, обясни той.

„В някакъв смисъл и в рамките на един боксов мач има съжителство. То има съжителство и в рамките на едно престъпление. Един терорист ако вземе 20 заложника, той също съжителства с тях. Основното не е това, че всички са в едно и също помещение, основното са отношенията между тях. Самият спор дали е робство, според мен е абсурден", продължи с разсъжденията бившият образователен министър.

Той даде и друг пример за арменския геноцид, когато са избити много хора, както посочи и холокоста. Холокост на иврит, означава всеизгаряне. Никой не оспорва думата холокост", заяви Вълчев.

В историята освен факти има и символика, нека сме верни на българската национална интелигенция, това е символиката и ние тази символика трябва да си я предадем на нашите деца, настоя още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5117 |13.01.2016 Даниел Вълчев: В МВР трябват сериозни промени . 10| 4940 |10.01.2016 Даниел Вълчев: Да правиш реформа в България не е проста работа . 0| 4572 |29.11.2015 Войчех Маевски: Не съм казал, че има бомба в самолета . 12| 5912 |06.11.2015 Проф. Д. Вълчев: Полицаите се чувстват излъгани, но реформи трябва да има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads