Реклама / Ads
1| 3930 |14.04.2020 НОВИНИ

Валентин Николов: Близо 200 млн. лева са върнати по сметките на ”Булгаргаз” от ”Газпром”

.
Парите вече са по сметките на ”Булгаргаз”, но това са надвзетите пари на всеки един субект, търгувал с ”Булгаргаз”, това са пари на нейните клиенти. Те са близо 200 милиона лева с ДДС.
 

 Това каза пред БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, депутат от ГЕРБ. Парламентът заседава извънредно днес, за да гласува промените в Закона за енергетиката. Окончателните текстове трябва да регламентират правилата и сроковете, по които "Булгаргаз" ще връща сумите по договорите, сключени с клиенти, за да влезе в сила намалението на цената на газа от 40%, договорено с "Газпром". 

 

Промените предвиждат да бъдат върнати парите за газ на хората, които ползват синьо гориво и на бизнеса. Очаква се в рамките на месец Комисията за енергийно и водно регулиране да определи нови цени на газа и парното със задна дата от 5 август миналата година до 31 март на тази.

 

"Със законопроекта задължаваме КЕВР всеки един месец, след 5-и август, да излезе с ценовите решения на база искането на "Булгаргаз", които е предоставил на КЕВР", уточни Николов и добави, че така "Булгаргаз" ще има реперите, според които ще знае на кого колко да връща.

 

"Първо на регулирани - газаразпределителни дружества и топлофикации - до 31-ви март 2020-а, второ - на тези, на които като доставчик е доставила гориво за фирмите до 31-ви декември 2019-а година.

 

Николов посочи, че исканията на "Булгаргаз" вече са внесени в КЕВР и вече са започнали изчисленията колко пари да бъдат върнати на крайните клиенти.

"Всеки един клиент трябва да бъде известен какви пари има да получава от съответното дружество. След това с първата сметка трябва да приключи прихващането на парите. Ако това не е достатъчно - с всяка следваща сметка ще се прихваща още, докато приключи съответното компенсиране", изтъкна той.

 

Пари на ръка ще се дават само на онези, които са приключили получаването на услугата - примерно вече не са клиенти на Топлофикация, но ползвали парно в по-ранен период.

 

По думите му след два месеца вече всеки трябва да знае каква сума ще му бъде възстановена.

"Много е важно да не съм задлъжнял след 5-и август 2019-а, защото трябва да се прекратят производствата, защото Топлофикация ми дължи пари. Топлофикация трябва да влезе в споразумение със своя клиент и да прекратят съдебните спорове, да има взаимно прихващане на задължения. Няма как да завеждам пари срещу длъжник, след като и аз му дължа пари", обясни още Валентин Николов.

 

Той уточни, че заради задълженията, които Топлофикация София има към "Булгаргаз", има два варианта - или "Булгаргаз" да върне парите на столичната топлофикация, или да ги приспадне от дължимите суми.

"Второто би влошило паричния поток на Топлофикация София, защото от една страна няма да получи пари, а трябва да връща на клиентите си пари. Второ - защото Топлофикация е надвзела на своите клиенти заради топлата зима".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3762 |14.04.2020 Близо 700 са заразените с COVID-19 у нас. Има още един починал в Смолян . 9| 6562 |12.04.2020 Д-р Тони Николов: Тази болест не е за умиране . 1| 3900 |09.04.2020 ООН: След пандемията близо 4 милиарда по света ще са бедни . 2| 4008 |08.04.2020 Случаите на COVID-19 у нас са близо 600. Има още един починал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads