Реклама / Ads
4| 4644 |03.06.2020 НОВИНИ

Валентин Николов: Възможен е конфликт на интереси при създаването на ДПК

.
Възможно е възникването на конфликт на интереси, ако държавата се намеси в петролния бизнес у нас. Създаването на Държавна петролна компания крие подводни камъни, които обаче могат да бъдат изчистени. Идеята е да се създадат две търговски дружества, но тепърва предстои обсъждане.
 

Това заяви пред БНТ Валентин Николов от ГЕРБ, който е председател на комисията по енергетика в Народното събрание.

 

Българската петролна компания ще изземе част от функциите на държавата и ще наблюдава запасите на гориво в складовете. Това е и по-важният проблем в момента, а не този с бензиностанциите, смята Николов.

 

По думите му създаването на нови складове и стопанисването на вече съществуващите такива ще създаде предпоставки за нови участници на пазара и ще повиши конкуренцията.

 

Ще се наблюдават 90-дневните запаси. От тях за 30 дни са ангажимент на държавата, останалите на другите компании, обясни Николов.

 

"В закона е записана възможността, без да е изрично подчертана, това предприятие да създаде търговско дружество, което да е стопанин на бъдещите бензиностанции, които ще са около 100 броя. От една страна ще поддържат определени райони без интерес за инвестиции, а от друга - ще са на големи магистрали, за да контролират цените по магистрали и големи пътища с по-ниски цени", коментира председателят на енергийната комисия.

 

Той коментира и спорният казус с връщането на надвзетите пари от топлофикациите. Казусът се появи след договорката между "Булгаргаз" и "Газпром" за по-ниска цена на синьото гориво, която обаче ще се случи със задна дата. 65 млн. лева са надвзети от топлофикациите в страната заради разликата в цената на природния газ. Само "Топлофикация- София" е надвзела от своите клиенти е 48 млн. лева.

 

"До края на този месец, или началото на другия, всеки един клиент на "Топлофикация" трябва да бъде уведомен и да получи съобщение – каква сума трябва да му бъде върната, която всъщност е надвзета", обясни Николов.

 

По думите му КЕВР трябва да проверява дали топлофикациите коректно изчисляват сумите, които трябва да бъдат върнати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 10040 |01.06.2020 Йово Николов: Сериалът „Богатите също плачат“ може да поеме в неочаквана посока . 20| 10923 |01.06.2020 Валентин Вацев: Васил Божков може да носи званието ”представител на българския олигархат” . 42| 12165 |31.05.2020 Валери Симеонов: Следва удар срещу Валентин Златев . 14| 6734 |24.05.2020 Йово Николов: НСО не можа да се отърси от слугинскатата си функция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads