Реклама / Ads
57| 8408 |22.07.2023 НОВИНИ

Валентин Вълканов за ФрогНюз: Различното в тактиката на руската пропагандата е окрупняването на колективното

.
Източник: Facebook
”Тактиката на пропагандата още от 2014 г. е относително монолитна, през годините се наблюдават дребни разлики. Основната разлика е тази, която прехвърля основните пропагандни наративи от различни медии и говорители, директно в централната власт в Кремъл, излизайки от устата на самия Владимир Путин и след това от официалните говорители на Кремъл, като Мария Захарова например”.
 

"Друга разлика, която се наблюдава през годините, това е окрупняването на колективното, което вече не е само САЩ, като абсолютен кукловод и хегемон, но се присъединява и ЕС. Този нов конструкт Кремъл вече нарича "колективния Запад".  До онзи момент, 2021г., ЕС беше по-скоро като изпълнител на заръките на САЩ основно, а от този момент нататък стават като едно цяло, т.е. ЕС се присъединява като абсолютно зло към САЩ. По тази логика българските политически елити си остават “подлоги” и изпълнители на поръчки". 

 

Това каза за ФрогНюз Валентин Вълканов, социолог, преподавател в НБУ, член на екипа във ФХСИ. Той обясни, че партиите, които използват езика на Кремълска пропаганда у нас са няколко.

 

"На първо място това са “Възраждане”, не много по-назад са БСП, особено говорителите на двете партии".

 

"Костадин Костадинов е малко повече във фокуса, отколкото да кажем е Корнелия Нинова като лидер на БСП. Последната партия, която споменахме има няколко говорители, които са изключително активни и преповтарят обилно и доста дословно опорките на Кремъл, това са Александър Симов и Борислав Гуцанов, докато при “Възраждане” имаме един Костадин Костадинов, който е основен лидер в оплюването на политическите опоненти, наричайки ги "подлоги" на Запада. Следващите говорители не са толкова изявени, въпреки, че и те имат много гласност", каза Вълканов.

 

Той поясни, че посещението на Зеленски у нас е дало възможност на допълнително изговаряне на вече наличните тези на Кремъл.

 

"Можем да дадем няколко примера на национално ниво. Това е президентът Радев, който имаше среща със Зеленски, където наричаше войната конфликт през цялото време, проповядваше отново страховете за въвличане в този конфликт, ако дадем помощ на Украйна."


"По време на изявлението му на откриването на пилона в Рожен, където даже ми е малко срамно да си припомням какво точно каза Радев, изцяло в логиката на прокремълското му говорене в последната година и половина". 


"Имаше разбира се и реакция от руска страна, от Москва. На първо място на Дмитрий Песков, който ще цитирам, каза: “ Режимът в Киев прави всичко възможно да въвлече възможно най-много държави, почти директно в този конфликт".

 

"Подобни изказвания са изцяло в логиката на това, което проповядват и нашите руски пропагандатори в България, а именно тази демагогия за въвличането във войната при всяка помощ, която ние бихме могли да дадем", обясни социологът.


"Другият официален говорител на Кремъл, Мария Захарова, която имаше обстойно, около 50 минути при Мартин Карбовски, в неговия Youtube канал. Тя също, както и Елеонора Митрофанова, която преди месец, месец и половина беше при него и мина през широк спектър от наративите на руската пропаганда с обилно фалшиви тези и изцяло в тази конспиративна геополитическа логика, която използват кремълските пропагандатори, за да обясняват света и да подменят реалността по този начин. Там нещата, които бяха казани са изключително много, но основните, които можем да отбележим са няколко."


"На първо място кой е виновен за войната на Русия в Украйна - това са САЩ и след това Великобритания. Тук също можем да направим една препратка с казаното от Радев на Рожен, който буквално повтаря това, което спускат от Кремъл, а именно, че от тази война страда ЕС и респективно България. Нещо, което и Захарова каза. Друго интересно, което тя споменава и е важна тема през последните дни - това е сайтът “Миротворец”. Тази тема влезе в България сега, при участието й при Мартин Карбовски."


“Възраждане” пък използват всеки един повод да обвинят своите политически опоненти, че са протежета на американското посолство, че са провокатори. Това се случи и след посещението на Зеленски у нас. Костадинов дори каза, че украинският президент е тук, за да ни плаши и за да ни вкара в гражданска война. Той каза, цитирам: “Той идва за нас, за децата ни, за страната ни”.


"БСП са почти идентични в изказванията си, но не са чак толкова крайни. Логиката, която те си спазват още от началото на войната, е именно този страх за въвличането ни в нея."


"В общи линии посещението на Зеленски беше повод, за преповтаряне на вече наличните опорки.", обобщи Валентин Вълканов.

 

Разговаря Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2946 |05.07.2023 Рокади в БАБХ: Освободиха зам.-директора Антонио Радоев и назначиха Валентин Атанасов . 5| 2866 |27.06.2023 Валентин Радев: Директно да дадем на Украйна това, което можем. Браво на министъра на отбраната и на правителството . 5| 3612 |16.06.2023 Валентин Николов за договора с ”Уестингхаус”: Ние сме по-подготвени от други страни да построим нов реактор . 2| 5597 |31.05.2023 Ключовите фигури около ”БарселонаГейт”: Какво разказаха Ивайла Бакалова и Валентин Златев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads