Реклама / Ads
0| 2830 |21.06.2022 НОВИНИ

Външно: 23 юни не е крайният срок България да даде отговор на френското предложение за РСМ

.
Източник: БГНЕС
23 юни не е крайният срок България да даде отговор на предложението на френското председателство за Република Северна Македония и това може да стане до края на месеца. Това е записано в Доклад на Министерството на външните работи с дата 20 юни до Комисията по външна политика към Народното събрание.
 

Външното министерство отчита пред депутатите, че така нареченото френско предложение създава благоприятни условия за отстояване на българския национален интерес. До парламента са изпратени проект на протокол от предстоящо второ заседание на съвместната Междуправителствена комисия, доклад за развитието на двустранните отношения и предложението за преговорна рамка за Скопие на български език.

 

Проектът на протокол от предстоящото второ заседание на Междуправителствената комисия е от 3 юни и следва да бъде подписан от София и Скопие. В него договорените текстове предвиждат в срок до 2 години след постигане на консенсус в Мултидисциплинарната историческа комисия двете страни да включат съгласуваното в учебни програми, учебници и релевантните учебни материали, надписи на паметници, табели, информационни материали в музеи и други обекти с образователно и културно значение.

 

Съгласие е постигнато и за отваряне на архивите в Република Северна Македония.

 

Не е постигнато съгласие със Скопие по текст, който предвижда първата междуправителствена конференция да се проведе непосредствено след като Република Северна Македония включи в своята Конституция тези нейни граждани, които живеят на територията на страната и са част от българския народ.

 

Вместо българското предложение Скопие настоява включването на българите като държавотворен народ да бъде заложено като изискване за откриване на първи клъстър "Основни принципи" в преговорния процес.

 

В доклада на Външното министерство до парламента е записано, че е ключово този протокол да бъде подписан и утвърден от правителствата в София и Скопие преди България да утвърди Преговорната рамка на ЕС с РСМ.

 

Не е реалистично да очакваме всички държави-членки на Евросъюза да подкрепят позицията на страната ни за македонския език, казват още от външно и се аргументират с всички водени разговори на европейско ниво през последните три години.

 

В доклада от външното ведомство пише още, че не случайно все още няма заявени позиции от Скопие и от тези държави-членки на ЕС, които подкрепят Северна Македония по предложението – те се надяват самите ние да не го подкрепим и с това да върнем процеса в по-изгодна за Скопие позиция.

 

От министерството предупреждават, че 23 юни не е крайният срок България да даде своя отговор на предложението на френското председателство. Решение може да се вземе и на друг формат на Съвета до края на френското председателство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2824 |21.06.2022 Евростат: България е сред страните с най-ниско равнище на цените в ЕС . 0| 2718 |21.06.2022 ”Булгартрансгаз”: България и Гърция работят за свързване на водородните си мрежи . 0| 2767 |21.06.2022 Вархели: Очакваме България да положи още повече усилия за преодоляване на различията с РСМ . 0| 2826 |21.06.2022 ”Демократична България” не се страхува от избори, категоричен е Хр. Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads