Реклама / Ads
2| 2499 |24.06.2024 НОВИНИ

Въпреки бъканата с бактерии вода: Туристи се къпаха в морето край Кранево

.
Източник: личен архив
Изглежда нищо не може да уплаши туристите, които са решили да плажуват в Кранево. Здравната инспекция предупреди, че във водата са открити наднормени количества фекални бактерии, които може да предизвикат инфекции. И въпреки това летовници продължават да се къпят. Причина за замърсяването на морската вода е аварията в пречиствателната станция "Албена" на 4 юни.
 

Въпреки препоръките на РЗИ, на централния плаж в Кранево и днес имаше туристи, които се къпят във водата. Припомняме, че здравната инспекция в Добрич обяви, че след аварията в пречиствателна станция „Албена”, на 21 юни в морската вода са открити наднормени количества „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“.

 

Пробонабиране се извършва през ден, като утре се очакват вторите резултати.

 

"Нашата задача е да информираме плажуващите, че на този етап не препоръчваме да ползват водата за къпане в тези участъци, защото съществува такъв потенциален риск. Лабораторните резултати показват антропогенно замърсяване", каза пред БНТ д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ Добрич.





Това може да предизвика евентуални чревни заболявания, ако къпещите се глътнат вода, коментира още д-р Ангелова. Предупреждението обаче не е стигнало до всички.


СНХ 2 – турист, който излиза от водата

 

Как е водата?

 

- Турист: Много хубава е, днеска е идеално!

 

А знаете ли, че има частично замърсяване?

 

- Турист: Не, не казаха нищо.

 

Други пък са скептично настроени към информацията.

 

"Мисля, че и миналата година бяха създали някакво такова положение, аз така си мисля, някакво конкуренция. Новините си го казват и вестниците си го казват. Влязох и се къпах, да, макар, че дъщеря ми казва, че трябва да внимавам", сподели Билда Шабанова.

 

Пречистените отпадни води към момента не се изхвърлят в морето.

 

"Имаме уверението както на оператора на пречиствателната станция, така и на всички ангажирани със ситуацията контролни институции, че този разлив е преустановен. Това обаче трябва да се докаже с лабораторни изследвания, затова продължаваме през ден наблюдаваме", коментира д-р Светла Ангелова.

По принцип този плаж е с отлична оценка за качество на водите за къпане, според европейските стандарти. Такива са повечето от 20-ет крайбрежни зони в област Добрич.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5094 |24.06.2024 Откриха 21 нелегални мигранти натъпкани в тир на ГКПП Калафат-Видин . 4| 2707 |24.06.2024 Една година след проваления бунт на „готвача на Путин“ - какво се случи? . 0| 2276 |24.06.2024 Още се борят с пожарите в Сакар планина. Ситуацията остава напрегната . 9| 2695 |24.06.2024 CNN: Атаките в Дагестан тотално подкопаха репутацията на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads