Реклама / Ads
1| 3592 |07.08.2019

ВАС пита Съда на ЕС: Може ли сляп човек да е съдебен заседател

.
Темида Източник: БГНЕС
Тричленен състав на Върховния административен съд ще отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по казус с незрящ съдебен заседател, който не е бил допускан до заседания в Софийски районен съд (СРС), съобщават от съда.

От ВАС събощават още, че докато бъде получен отговор, делото ще бъде спряно по същество. Административно дело е образувано по две касационни жалби. Едната е на Методи Лалов против потвърдено от Административен съд София-град решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с което е установено, че като председател на Софийски районен съд е осъществил дискриминация по признак „увреждане“ по отношение на Живка Д. Павлова и му е наложена глоба в размер на 250 лв.

 

Другата касационна жалба е на съдията от СРС Феня Стоянова против потвърдено от Административен съд София-град решение на КЗД, в частта, с което е установено, че като съдия в Софийски районен съд е осъществила дискриминация по признак „увреждане“ по отношение на Живка Димитрова Павлова и й е наложена глоба в размер на 500 лв.

 

Жалбоподателката Живка Павлова е с трайно намалена работоспособност пожизнено, поради загуба на зрението. Същата завършва право и през 1977 г. полага успешно изпит за правоспособност. Работи в Съюза на слепите и в структурите на Европейския съюз на слепите. През 2014 г., при проведена процедура от Столичния общински съвет е одобрена за съдебен заседател от Софийския градски съд, като е разпределена в Софийския районен съд. На 25.03.2015 г. полага клетва като съдебен заседател в Софийския районен съд.

 

По делото е приложен Протокол от 23.03.2015 г. за извършено разпределение по състави чрез жребии на съдебните заседатели. Видно от същия, Живка Павлова е разпределена за съдебен заседател към 6-ти наказателен състав, като към този състав са разпределени още трима съдебни заседатели. От представена справка от председателя на Софийския районен съд се установява, че за периода 25.03.2015 г. до 09.08.2016 г., когато влиза в сила изменението на чл. 72 от Закона за съдебното власт, въвеждащо електронното разпределение на съдебните заседатели, Павлова не участва в нито едно съдебно заседание по наказателно дело.

 

Сезиран е председателят на СРС с искане тя да бъде разпределена към друг съдия, за да реализира правото си на труд като съдебен заседател, но не получава отговор. Съдебният състав с председател Диана Добрева и членове Виолета Главинова (докладчик)и Еманоил Митев, със свое определение от 25 юли, спират хода на делото по същество до произнасянето на СЕС по запитването, тъй като счита, че е необходимо тълкуване на общностни норми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кольо Колев: Слави може да помете целия политически елит 29| 5559 |07.08.2019 . Уволненият шеф на НЕК проговори – никой не може да спре ДПС, корумпираните политици и олигарси 36| 30415 |06.08.2019 . Евростат: Всеки трети българин не може да си позволи почивка 11| 3402 |03.08.2019 . Адвокатът на Кристиян Бойков пред Фрог: Прокуратурата е недоволна от вчерашното решение на съда 4| 5966 |01.08.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО