Реклама / Ads
57| 5000 |07.11.2011 НОВИНИ

ВАС реабилитира Пенгезов като шеф на САС

.
Веселин Пенгезов
Скандалният военен съдия Веселин Пенгезов бе върнат днес на шефското място в Софийския апелативен съд. Решението е взето от петчленен състав на Върховния административе съд, с председател съдия Галина Солакова и е окончателно.
 

 

Пенгезов бе освободен от високи пост от Висшия съдебен съвет в средата на януари заради замесването на името му в скандала с евтините имоти в Приморско. Той попадна в центъра на скандала, след като се установи, че право на строеж като "социално слаба" е получила дъщеря му Ана Пенгезова. Срещу 2200 лева тя е придобила право да строи върху общински имот с площ от 563 кв.м. до морето.

 

ВСС реши да го освободи от шефското място заради нарушаване на Етичния кодекс на магистратите, но го остави да работи като редови съдия в апелативния съд

 

На първа инстанция ВАС също отмени решението на съдебния съвет с мотив, че при освобождаването на Пенгезов не е посочен неговия личен принос към скандала. През цялото време той твърдеше, че не знае какво е правила дъщеря му в Приморско. Окончателното решение на ВАС потвърждава тезата на тричленния състав на съда.

 

"ВСС не е изложил съображения за осъществено лично негово поведение на магистрат в предприетото начинание на неговата дъщеря да придобие право на строеж, което да е установено по безспорен начин и мотивирано, каквото е изискването на Етичния кодекс и закона", се казва в решението на Върховния административен съд.

 

Според ВАС не е достатъчно ВСС само да се посочи, че е налице нарушение на Етичния кодекс на магистратите, а трябва и да ги изброи.

 

От материалите, предоставени пред ВАС от съдебния съвет, става ясно, че Пенгезов е уведомен за действията на своята дъщеря, която тогава е била на 19 години. Ана Пенгезова е излъгала община Приморско като е дала адрес, на който живее в морския град, но членовете на ВСС са установили, че тя никога не е живяла там.

 

В крайна сметка тя е взела и 2000 лева на заем от баща си, за да плати в кметството. Правото на строеж обаче е останало нереализирано. По време на дисциплинарното производство пред ВСС общинските служители са заявили, че не са знаели кой е бащата на Ана Пенгезова.

 

Самото назначение на Веселин Пенгезов за шеф на Софийския апелативен съд бе остро критикувано от Съюза на съдиите в България и се дава за пример за порочната кадрова политика на ВСС. Преди да заеме този пост, Пенгезов бе председател на Военно-апелативния съд, но въпреки това бе предпочетен пред съдии, които имат значителен опит с цивилното правораздаване.

 

След избирането му през 2010 година, Пенгезов спретна купон, където присъстваха много от членовете на ВСС, гласували ден преди това за него.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 4703 |21.04.2011 ВАС върна Пенгезов на шефския пост . 6| 4578 |14.03.2011 ВАС решава съдбата на Пенгезов до месец . 24| 5764 |18.01.2011 Уволниха Пенгезов за афера с имоти . 4| 5331 |02.10.2010 Брюксел реабилитира българската статистика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads