Реклама / Ads
108| 10288 |13.02.2012 НОВИНИ

Вдигат пенсии и заплати от 1 януари 2013

.
Правителството ще увеличи всички пенсии, както и възнагражденията на държавните служители от 1 януари 2013 година. Новите заплащания ще бъдат съобразени с възможностите на Бюджет 2013, като за държавните служители стимулирането ще бъде еднократно - за да поемат плащането на личните осигурителни вноски.
 

  

Tова са част от мерките, за които са се договорили кабинетът и социалните партньори по време на днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.

Друго решение на страните за 2013 година е криминализиране укриването на осигурителни вноски и намаляване санкцията при забавеното им плащане, като всички плащания с характер на социални помощи ще преминат от НОИ към Агенцията за социално подпомагане.

Държавата приема в голяма степен предложенията на работодателите и синдикатите за продължаване на промените в пенсионната система и по-специално в МВР, Министерството на отбраната и държавната администрация. Всички евентуални промени обаче ще бъдат въведени от 2013 година, стана ясно в понеделник след първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) за тази година.

 

Идеите за слагането на ред в осигуряването на полицаи и военни отдавна се коментират, но правителството на ГЕРБ не се реши да ги въведе при нито едната от двете “пенсионни реформи“, които прие през 2010 и 2011 година. През декември миналата година финансовият министър Симеон Дянков заяви, че е решен да предприеме промени в осигуряването в силовите сектори през тази година, дори ако се налага актуализиране на бюджета. Тогава той заяви, че промяната е голяма и, ако не стане през 2012 г., няма да стане и след това.

 

Сега обаче става ясно, че мерките ще се обсъждат напролет, за да залегнат в бюджет 2013 в година на парламентарни избори. Представителите на синдикатите и работодателите обявиха, че пак за 2013 година е постигнато и принципно съгласие да има актуализация на всички пенсии според възможностите на бюджета.

 

“За пенсионната система имаме общо девет предложения, някои от които на място получиха отговор. Така например несъразмерните осигурителни вноски, които плащат ранно пенсиониращите се в системата на сигурността още в следващия бюджетен цикъл – 2013 година, този въпрос се предвижда да бъде уреден. Т. е. да се внасят такива осигуровки от държавата за тези лица, които съответстват на размера и продължителността на получаваните от тях пенсии. Също така се предвижда в следващия бюджетен цикъл да залегне и предложението, което многократно е правено, държавните служители да си внасят личните осигурителни вноски като това бъде съпроводено с еднократно целево повишаване на възнагражденията“, заяви след заседанието Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

 

Според Божидар Данев от БСК всички мерки за промени в пенсионната система се приемат като единствено КРИБ има някои забележки.

 

“Имаме пълен консенсус по тези девет мерки, които смятаме, че са изключително важни за оздравяване на пенсионната система. Както каза министър Дянков те имат вече необходимата готовност и актюерски разчети по тези наши предложения“, посочи Данев. Конкретните разчети обаче така и не са били представени на заседанието в понеделник и се очаква те да бъдат обсъждани на някое от следващите заседания. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че Дянков е поел ангажимента да представи анализ как силовите ведомства ще се реформират. Той припомни, че по разчети на бизнеса и синдикатите вноските в силовите ведомства трябва да се вдигнат с 15 процентни пункта, за да покриват разходите на НОИ за пенсии на тези категории. “Освен това при някои категории служители все още няма пенсионна възраст, нещо което трябва да бъде променено“, каза още Димитров. На днешното заседание на съвета обаче не е постигнато съгласие за въвеждане на възраст за пенсиониране за полицаите и военните.

 

И от трите страни се подкрепя предложението да се криминализира умишленото укриване на осигуровки като едновременно с това се намали лихвата за забавяне на плащанията за осигуровки. В момента тя е основен лихвен процент плюс 20 пункта, докато за всички останали държавни вземания е основен лихвен процент плюс 10 пункта.

 

Друго предложение, по което има консенсус между трите страни, е слагането на ред при инвалидните пенсии.

 

“Бяхме информирани, че се работи по инвалидните пенсии и ще се внесат до следващото заседание предложения и разчети. Министър Тотю Младенов увери, че всички социални плащания, които нямат осигурителен характер, ще бъдат извадени от НОИ от 1 януари 2013 година и вкарвани в системата за социално подпомагане“, съобщи Димитров.

 

Дянков не бил готов с предложения за Сребърния фонд

 

На следващото заседание социалните партньори очакват да чуят и намеренията за промени в Закона за Сребърния фонд. На този етап Дянков ги уверил, че няма изготвени окончателно промени. “Има различни текстове и работни варианти, но няма окончателен вариант“, заяви Димитров. “Тогава ще коментираме заедно с него доколко либерализирането или отварянето на възможностите за инвестиране са адекватни и целесъобразни“, посочи той.

 

“Едно от обвиненията към Сребърния фонд е, че има ниска доходност, а той се оглавява от зам.-министъра на финансите. А отговорност за ниската доходност носят тези, които управляват фонда. Защо се инвестира само в един от инструментите, при положение, че има пет възможни инструмента, в които да се инвестира? Трябва да се поеме отговорност, че фондът е лошо управляван“, коментира Божидар Данев.

 

Димитров допълни, че фондът трябва да бъде управляван наистина консервативно и да постига една доходност, която да е прилична, но не непременно най-високата. “За нас е важно наистина да бъдат гарантирани средствата. Ако с тях можем да подпомогнем допълнително инвестиции в българската икономика е добре дошло. Ако обаче това значи непременно финансиране на вътрешен дълг от държавата, не знам дали това е най-добрият вариант“, каза още Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7293 |03.02.2012 Вдигат паметник на Светослав Лучников . 7| 5318 |13.01.2012 Уволнените от пощите си тръгват с 10 заплати . 7| 4922 |04.01.2012 Миньорите се вдигат на протест на 12 януари . 163| 7592 |23.12.2011 Борисов: Който иска помощ, да си приведе заплатите и пенсиите на нивата на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads