Реклама / Ads
1| 3265 |10.01.2023 НОВИНИ

Вече държавата ще стопанисва ”Златния гьол” на ”Капитан Андреево”

.
Държавата поема контрола и собствеността върху т. нар. ”Златен гьол” на граничния пункт ”Капитан Андреево”. Фирмата, която управлява съоръжението за дезинфекция на автомобилите, ще получи двумесечно предизвестие, а договорът с нея ще бъде разтрогнат. Това съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев след проверка на работата на пункта. За ефективно управление на процеса на границата ще бъде създадена държавна фирма с участието на поне пет институции.
 

Досега познатото като "Златен гьол" съоръжение за дезинфекция се управляваше от частна фирма. Договорът с нея изтича на 12-ти март. Той няма да бъде подновен. Държавата вече е в подготовка да влезе във владение на съоръжението, което се очаква да стане в средата на март, обясни министър Гечев: "Ще бъде направена нарочна държавна фирма, държавна - подчертавам, която ще се управлява съвместно от няколко институции, поне 5 институции, включително няколко министерства - всички, които имат отношение по темата, за да може на практика цялата държава, като държава да стои монолитно на границата".

 

Държавата поема и фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево", който ще се отдели в самостоятелен поток: "Фитосанитарният контрол -  тоест контролът, който трябва да се осъществява от Агенцията по храните (БАБХ), ще бъде отделен - оптимизация цялостна на помещения, офиси, има достатъчно капацитет на пункта, включително разполагане на чисто нова лаборатория тук на пункта "Капитан Андреево"- държавна", посочи Явор Гечев.

 

Трафикът на тирове през пункта е спокоен, има нулево изчакване. Това е в резултат от намесата на държавата, която за първи път от 10 години си върна контрола на границата. Иван Шишков, директор на Агенцията по храните каза: "Тази сутрин от турска страна - 78 камиона, без да изчакват, по-малко и от час. Въобще не чакат на границата.  Снощната информация, която имахме, беше за малко повече от 100 камиона, един час изчакват на границата. В момента е спокойна обстановката от турска страна, няма задръствания". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3076 |10.01.2023 Адв. Мария Петрова: Държавата може да направи изключение и да върне по-бързо разменените бебета на майките им . 0| 2965 |09.01.2023 Шишков: Държавата е платила аванси за над 2 млн. лв за строителството на “АМ “Хемус” . 0| 3115 |08.01.2023 Ограничават водоподаването в Луковит и няколко села от тази вечер . 9| 3956 |08.01.2023 Мирослав Иванов: Повече от година се лее помия върху Лена Бориславова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads