Реклама / Ads
0| 3895 |13.05.2024 НОВИНИ

Вече ползваме безплатно и онлайн официалния речник на БАН. Как работи платформата БЕРОН?

.
В навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий – 11 май, Българската академия на науките пусна за безплатно ползване езиковата платформа "БЕРОН". Платформата дава удобен и лесен достъп до официалния правописен речник на български език.
 

Ако отворите някоя интернет търсачка и въведете адреса beron.mon.bg, ще достъпите Официалният правописен речник на български език.







"Това е първата българска платформа, която цели да разработи и направи достъпни за всеки български гражданин и всеки български ученик навсякъде по света богатство от ресурси за изучаване на българския книжовен език", поясни заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, предаде БНР.

 

Идеята на създателите на новата езикова платформа БЕРОН от Института за български език и Института по информационни и комуникационни технологии на БАН е проектът да се развива.

 

Доц. Татяна Александрова, ръководител на секцията за съвременен български език допълни, че Министерството на образованието е осигурило финансирането на платформата досега и за период от още три години.

 

БЕРОН (Български езикови ресурси онлайн) е интуитивна платформа със свободен достъп до надеждна информация в интернет за българския книжовен език – за правопис, правоговор, пунктуация и граматика. Пръв неин продукт е дигитализираната версия на Официалния правописен речник на българския език.

 

С избора на абревиатурата БЕРОН се изразява почит и признателност към възрожденеца и просветителя д-р Петър Берон – радетел за книжовен език на говорима основа.

 

Неговият малък Буквар с различни поучения, добил широка популярност като Рибен буквар, полага основите на модерното светско образование у нас през далечната 1824 г.

 

Онлайн версията на Официалния правописен речник на българския език е надежден дигитален ресурс за правоговор, правопис, пунктуация и граматика на българския книжовен език като официален в Република България, посочват от платформата.





Официалният правописен речник на българския език е разработен от Секцията за съвременен български език на Института за български език към БАН. Институтът е упълномощен да проучва и да кодифицира нормите на българския книжовен език.

 

Речникът се състои от два основни раздела. Разделът Правилата за правопис и пунктуация на българския език представя основните правила за правопис, пунктуация и граматика на българския книжовен език. Те са задължителни за официалното общуване.

 

Всяка дума от словника е придружена от аудиозапис с нейното правилно произношение. В таблица са дадени всички форми на съответната дума, които се употребяват в книжовния език.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2472 |13.05.2024 Служебният социален министър ще предложи 11% увеличение на пенсиите . 0| 2393 |13.05.2024 Лъчезар Богданов за тавана на хляба: Полупазарната икономика никога не свършва добре . 0| 2413 |13.05.2024 След 4 г. затвор: Китай освобождава журналистка, отразявала овладяването на COVID-19 в Ухан . 0| 2430 |13.05.2024 Данни на жени се разпространяват в чат групи без тяхно знание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads