Реклама / Ads
1| 4033 |29.10.2019 НОВИНИ

Великобритания е пред прага на избори

.
Борис Джонсън
Обединеното кралство е на прага на извънредни общи избори през декември след като лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин обяви, че е готова да вземе участие, защото неговото условие да бъде изключен варианта за Брекзит без сделка е изпълнено, съобщи БНР.
 

Това стана след като ЕС даде отсрочка на Брекзит до 31 януари. Борис Джонсън не може да свика общи избори без подкрепата на депутатите и неговото искане вече бе отхвърлено три пъти в Камарата на общините. Депутатите сега обсъждат внесен законопроект от правителството за избори на 12 декември.

 

Борис Джонсън внесе проектозакона за изборите, защото при положение, че бъде приет, ще е необходимо само обикновено мнозинство, за да бъде одобрено искането на премиера, а не както досега мнозинство от две трети от депутатите. Шотландските националисти и либералдемократите искат изборите да бъдат проведени на 9 декември, защото това ще попречи на премиера да прокара набързо неговата сделка за Брекзит в парламента.

 

Би Би Си цитира източник от Даунинг стрийт, че правителството е склонно да приеме 11 декември като дата за изборите, за да може да привлече по-голяма подкрепа от опозицията и че за момента законопроекта за Брекзит е замразен. Трудно може да се прогнозира какво точно ще се случи в британския политически живот, но по всичко изглежда, че предколедни избори ще има в страната, остава само да бъде определена точната дата. Провеждането на избори през декември има своите рискове.

Студеното време и краткият ден не са най-подходящите за по-възрастните гласоподаватели, които са предимно привърженици на Борис Джонсън. Но от друга страна по това време студентите се прибират при родителите си, което пък е лоша новина за Джереми Корбин.

 

Част от опозицията настоява да се даде възможност на 16 и 17-годишните да гласуват, а също и на гражданите на ЕС. Правителството обаче е против, твърдейки, че промяната в правилата само дни преди изборите ще предизвика административен хаос. И накрая, още една интересна новина, свързана с председателя ва Камарата на общините Джон Бъркоу, който би трябвало да се оттегли от поста си на 31 октомври, както обеща. Запитан от депутат дали би обмислил оставане на поста още няколко дни до разпускането на парламента до изборите, Бъркоу отговори, че ако бъде помолен ще си помисли за това сериозно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3927 |29.10.2019 Колоездачи протестират пред Министерския съвет с искане за законови промени . 40| 16686 |29.10.2019 Александър Маринов: Ако Демократична България подкрепи Манолова, БСП може да подкрепи районните кметове на ДБ в София . 1| 3954 |29.10.2019 Нидал Алгафари: Предложените ни избори са като търкането на билетчета . 3| 6930 |29.10.2019 Член на ВСС, гласувал против Гешев: Магистрати са пред революция заради заявки за обединяване на съдилища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads