Реклама / Ads
1| 4253 |29.09.2023 НОВИНИ

„Велт“: Германия вече ясно подкрепя България за Шенген

.
Източник: БГНЕС
ЕС не разполага с единна защита на границите и поради това броят на мигрантите, които пристигат в Европа, зависи от страните, явяващи се негови външни граници, пише германският в. „Велт“ в материал, посветен на ситуацията на ЕС и разрастващата се мигрантска криза.
 

ЕС обаче все още няма решение как да защити общите си граници. Това е от ключово значение за Германия, тъй като много мигранти влизат във Федералната република от крайбрежните страни.

Следва представяне на мерките, които държавите, очертаващи външните граници на ЕС са предприели, както и оценка на тяхната ефективност. Текстът съдържа малки съкращения на материала, публикуван във в. „Велт“, предаде БТА.

 

Италия 

 

Италия тази година е напът да регистрира най-големия брой нелегално влезли лица от мигрантската криза от 2016 г.

 

От януари досега в Италия са влезли около 130 000 души, използвали средиземноморския маршрут, като броят им продължава да расте.

 

Системата за прием на мигранти е претоварена, понеже е изградена съобразно по-малкия брой хора, пристигали през предходните години. Тъй като получаването на бежански статут отнема месеци, нелегално влезлите в Италия лица предпочитат да продължат пътя си към други страни със съгласието на правителството.

 

Във външнополитически план Италия се опитва да намали мигрантския натиск чрез преговори със северноафриканските страни и чрез сътрудничество с ЕС.

 

Във вътрешнополитическо отношение дясното националистическо правителство на Джорджа Мелони използва остра реторика, затруднява работата на неправителствените организации и сега иска да изгради още центрове за репатриране.

 

Гърция

 

Политиката на Гърция в областта на миграцията премина през два повратни момента.

 

Първият бе споразумението за бежанците, Атина което сключи с Турция през март 2016 година. Тогава Анкара се ангажира да засили охраната по границата и обеща да приеме обратно мигрантите от гръцките острови.

 

Преди това, по време на пика на мигрантската криза, когато стотици хиляди хора прекосяваха Средиземно море, за да влязат Гърция, имаше много случаи на удавяния. Споразумението веднага доведе до драстично намаляване на броя на мигрантите в Гърция.

 

Вторият повратен момент беше през февруари 2020 г., когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че отваря границата с Гърция. Това беше смъртоносен удар за двустранното споразумение и оттогава насам Гърция разчита на отблъскване на мигрантите и на принудителното им депортиране.

 

Въпреки тези мерки броят на пристигащите мигранти напоследък бележи слаб ръст и капацитетът за настаняване на остров Лесбос за първи път от много време насам отново е надхвърлен.

 

Испания 

 

От началото на годината Испания също регистрира увеличение на броя на мигрантите, макар и не толкова рязко, колкото в Италия.

 

Около 25 000 души са стигнали до Испания през морски маршрути. Испанската система за предоставяне на убежище може да се справи с този брой и досега страната не е отправяла призиви за помощ.

Фактът, че ситуацията до известна степен е под контрол, се дължи и на добрите отношения, които Мадрид има с Мароко. Миналата година мароканските предприеха действия за потока на нелегални мигранти към Испания и впоследствие броят им намаля с над 70%.

 

За разлика от Либия и Тунис, с които Италия се опитва да се договори, политическата ситуация в Мароко е стабилна и страната съответно е надежден партньор.

 

България 

 

До неотдавна България, която е част от външната граница на ЕС с Турция, се смяташе за преодолимо препятствие. Ситуацията по дългата 270 километра граница се оформяше под влиянието на дупки в полуразрушената ограда и на корумпирани държавни служители.

 

Въпреки това в последно време правителството в София, което ясно се стреми към присъединяването на страната към Шенгенското пространство, видимо засили борбата си с корупцията и нелегалната миграция.  

 

По данни на българското външно министерство само до август тази година са били предотвратени 131 000 опита за нелегално пресичане на границата. Това представлява ръст от 40% спрямо предходната година.

 

Документирани са случаи на използване на насилие от страна на граничари срещу мигранти, но също така са регистрирани и нападения срещу служители на българските сили за сигурност.

Освен това има рязко увеличаване на разследванията, включително и в сътрудничество с Европол и с германски следователи, срещу трафиканти, които често прекарват мигранти от България до Германия. Българските власти отправиха официална молба за помощ към чуждестранните си колеги.

 

София съобщава за успехи по западния балкански маршрут, минаващ от България през Сърбия и Македония. Почти няма нелегални мигранти, които да са стигнали до Сърбия, откъдето по-рано те се отправяха на север.

 

Броят на регистрираните опити за нелегално пресичане на границата на евросъюза от Македония е над 10 пъти по-висок от този от България. Това засилва проблема преди всичко в Хърватия и Словения, които очертават най-близките външни граници на ЕС.

 

Германия вече ясно се ангажира с подкрепа за присъединяването на България към Шенген. Още преди година канцлерът Олаф Шолц заяви, че София е изпълнила всички критерии.

 

Хърватия 

 

Хърватия тази година отбеляза значителен ръст на нелегалните пресичания на границата и новите молби за убежище. Страната е част от балканския маршрут. Мигрантите, които влизат от Сърбия или Босна и Херцеговина, се опитват да стигнат до Словения, Австрия и Германия.

 

Поради това Хърватия засили контрола по границите си, построи ограда и постави системи за наблюдение.

 

Страната сключи споразумение с Босна и Херцеговина, което позволява на Загреб да връща гражданите на трети страни, които нямат разрешение за пребиваване в Хърватия. Според правозащитни организации обаче това често става без да бъдат разглеждани на молбите за убежище на мигрантите и с широкоразпространено използване на сила.

 

Полша 

 

Полската управляваща партия „Право и справедливост„ (ПиС) с удоволствие се представя като особено последователна по въпроса за миграцията. Тя отхвърля идеята на ЕС за разпределение на бежанците и често упреква други правителства, особено германското, в наивност по този въпрос.

 

Още миналата година беше завършено изграждането на стена по границата с Беларус, която е висока над четири метра. Но оттам все още преминават хора от Африка или Близкия изток, които преди това са били прекарвани нелегално до границата от беларуските власти.

 

Документирано е, че полските граничари често отблъскват мигранти, като понякога използват и сила.

 

Хората, които остават незабелязани в горите в Източна Полша, най-често искат да продължат пътя си към Германия или Нидерландия. В Полша почти никога не остават мигранти от Сирия или Афганистан.

 

Неотдавна в полските медии се появиха кратки съобщения, че служители на някои полски консулства са издали незаконно стотици хиляди визи срещу заплащане. Възможно е много мигрантите, пристигнали в Германия и Австрия  от изток, първоначално да са влезли в ЕС с полски документи.

 

Това не е единственото противоречие, в което изпада полското правителство, използващо враждебната реторика по въпроса за миграцията. В момента в Полша има около 2 000 000 украински бежанци.

 

Великобритания 

 

Великобритания, която не е членка на ЕС, е също трябва да се справи миграцията по море, като други части от Стария континент. Великобритания разчита на възпирането на мигрантите повече от всяка друга европейска страна.

 

Миналата година 45 700 души са стигнали до Великобритания, прекосявайки Ламанша, като това е исторически рекорд за страната. Премиерът Риши Сунак въведе радикален закон за миграцията, предвиждащ лицата, които влизат в страната незаконно, да бъдат депортирани в Руанда без право да се върнат. В замяна Лондон предоставя огромни финансови средства на Кигали.

 

От месеци съдилищата блокират закона поради опасения за нарушаване на човешките права на мигрантите.

   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4187 |29.09.2023 ЦСКА с важна стъпка към разрешителното за реконструкция на стадиона . 13| 6000 |29.09.2023 Дават до 150 хил. лв. на миньор при напускане. Затваряме въглищните централи до 2038 г. . 2| 4085 |29.09.2023 НАТО изпраща допълнителни сили в Косово . 7| 6045 |29.09.2023 Иля Яшин от затвора: Всички ние сме виновни за наполеоновите амбиции на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads