Реклама / Ads
6| 4363 |10.10.2023 НОВИНИ

Венецианската комисия попари проекта за Конституцията: Мотивите са "кратка обяснителна бележка"

.
Липса на конкретни мотиви и адекватно обществено обсъждане. Това са част от попарващите критики на Венецианската комисия по повод предложения законопроект за промени в Конституцията. От там призовават да се осигури пълноценно участие на всички заинтересовани институции, всички политически сили, общественост, експерти в този процес.
 

Венецианската комисия препоръчва на българските власти да обяснят подробно причините зад всяко едно предложение, така че за обществото да е ясно какво въздействие ще има всяка една промяна. От съществено значение е да се осигури пълноценно участие на всички заинтересовани институции, всички политически сили, общественост, експерти в този процес.

 

Венецианската комисия приветства намеренията за промените в Конституцията, които ще дадат право на хора с двойно гражданство да се кандидатират за депутати, министри или президент. Венецианската комисия одобрява премахването на Пленума на Висшия съдебен съвет и доминацията на съдиите, избрани от съдии в съдийския съвет, пишат от Lex.bg.

 

"Който предлага законопроект, трябва поне да положи разумни усилия, за да обясни съображенията за всяко предложение. Проектът съдържа в приложение кратка обяснителна бележка. До голяма степен тя повтаря същността на някои от измененията, без да посочва причините, поради които тези изменения са необходими, или каквато и да е оценка на тяхното потенциално въздействие", посочват от Венецианската комисия.

 

От там са категроични, че например не е ясно защо са необходими промени в правомощията на правосъдния министър, няма анализ за възможното им въздействие.

 

"По същия начин не се дава обяснение за промяната на компетенциите на Инспектората. Няма обяснение защо срокът на мандата на двамата председатели на върховните съдилища и на главния прокурор се намалява от седем години на пет и защо е възможно еднократно преназначаване“, пише Венецианската комисия.

 

Затова комисията заключава, че "съществуващата обяснителна бележка не обяснява съображенията зад всяко предложение и следователно е неадекватна за целите си“.

 

Комисията определя като ключов компонент на конституционната реформа опита за промени в прокуратурата „с цел подобряване на нейната ефективност и отчетност, както и функционалната автономия на отделните прокурори“. Критики има обаче по отношение орязването на правомощията на главния прокурор с мотив, не е в съответствие с принципа на прокурорската независимост превръщането на обвинител №1 в по-скоро администратор.


В становището си Венецианската комисия споделя една от основните критики на българските юристи към проекта – за предложения състав на Прокурорския съвет.

 

"За да се ограничи концентрацията на правомощия в институцията на главния прокурор и да се укрепи независимостта на прокурорите, проектите за изменения дават ясен превес на членовете на Прокурорския съвет, избрани от парламента, като осигуряват много малко представителство на прокурорите в Прокурорския съвет (само трима членове от десет). Въпреки че реформата има за цел да обърне тенденцията и да намали правомощията и влиянието на главния прокурор, тя трябва същевременно да избегне риска от политическо влияние върху прокуратурите и да предостави на съвета необходимата експертиза за изпълнение на неговите задачи“, заявява комисията.

 

Тя препоръчва да се даде възможност за балансирано представителство на прокурорите, като по този начин съветът се снабди с професионалната експертиза, необходима за изпълнение на неговите функции, като в същото време се изключи контролът върху тази институция от политическото мнозинство на деня и от прокуратурата.

 

Венецианската комисия потвърждава още тревогите на експерти у нас по отношение идеите, които касят служебното правителство. Основното становище е ласкаво - определя като препоръчително изборът на президента за служебен министър-председател да се ограничи между няколко лица, но счита, че предложенията за председателите на НС и Конституционния съд за неподходящи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4491 |10.10.2023 „Гостът“, лидер на „Хамас“ и зъл гений: Атаката от 7 октомври е превърнала Деиф в „бог за младите“ . 15| 8939 |10.10.2023 Първи думи на Путин за нахлуването на "Хамас" в Израел . 1| 3971 |10.10.2023 Националният статистически институт с изложба на площад „Свобода“ . 9| 4997 |10.10.2023 Разбиха организирана престъпна група за износ на стоки за "Вагнер" и други групировки, воюващи в Украйна /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads