Реклама / Ads
2| 4120 |17.02.2021 НОВИНИ

Венци Мицов: Кърпим парчета, една малка дупка, няма системно решаване на проблема

.
Всичко ни е такова - кърпим парчета. Системно не решаваме проблема. И започват дрязгите между тези, които са взели и не са взели. Това е кърпеж - на една малка дупка за три години. Това заяви музикентът и журналист Венци Мицов в коментар за раздора между естрадните певци по повод списъка с награди за три години на Министерството на културата.
 

Останахме с впечатлението за два списъка - единият изборно-поощрителен. Вторият - наказателен. Гледам на тази инициатива като закъсняло извинение. Като неизпълнен дълг на държавата към своите артисти. Говорим за музикалната област, но се отнася за всички творци. Много от тях си отидоха обидени, незабелязани. Това посочи поетесата Даниела Кузманова в "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком.

 

Министър Банов каза, по-добре ли е да тънем в тишина, все отнякъде трява да се започне. Ние тънем в тишина от години - половин процент за музика от БВП, пълна тишина от системно пренебрегване за плащане на права, пълна тишина за мизерните ни пенсии. Всеки ден министър Цачева хвърля милиони за провалени бизнеси и работни места. Но тя не успя д преброи подписите в нашата петиция за творците.

 

В тези 55 годи "Златния Орфей" се е провеждал 26 пъти и 6 пъти е прекъсван. Министерството се основава на критерия на жури от преди 50 години, критерии от миналия век. Взема се мнението на тогавашните журита и мемоарите на един от неговите директори. Ако Министерството на културата не знае новите , развиващи жанра музиканти и певци, то това решение е необяснимо, обясни Кузманова.

 

От многото културни дейци, които подадоха документи, за да получат помощ по време на кризата, причинена от коронавирусната пандемията, малко бяха приети. Някои отиваха в положителния списък, а други пък извадени. Всички разнопосочни сигнали, които Министерството на културата даваше, то твърдеше, че има около 2000 души в независимия културен сектор, а всъщност те излизат, че са 70 000", коментира той.

"Историята с 65-те наградени творци се появи, след като предложението е внесено на 27 януари в Министерство на културата. На 3 февруари това е гласувано на Министерски съвет и никой не се е похвалил за него. По-късно отива на деловодството и ние научихме от там това нещо. Там не пише, че това са награди за спечелилите Златен орфей, както се опитаха да се оправдаят, допълни Мицов.

 

Питах официално Министерството на културата дали друг път се е взимало такова решение за 3 години. Системно не решаваме проблема, затова започва проблемът между тези, които са взели и тези, които не са взели. Миналата година на Маргарита Хранова и отказаха пожизнена пенсия. Всяко нещо, което е свързано с култура е последна грижа, каза още Митов.

 

Той припомни и предишни решения на управляващи, в които механизмът за подкрепа на културния сектор чрез приходите от хазарта е широко разпространен в Европа модел.

 

"Арт лотарията и отчисленията от хазарта представляват дългогодишен успешен финансов механизъм за допълнително финансиране на културния сектор в страните от Европейския съюз. Осигуряват устойчивост на културните политики и участниците в културните процеси. В условията на криза, каквато по същество е настоящата глобална пандемия – служат като допълващ източник или своеобразен буфер за финансиране на културните дейности", се казва още в писмото, адресирано до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, министъра на културата Боил Банов и председателя на комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

 

Системата ако не заработи, нищо не става, категоричен бе Мицов.

 

Национана стратегия за културата трябва да има , заключи Кузманова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5427 |12.10.2020 Кметът на Троян: Общините не получиха нито лев компенсациия за превенция на Covid-19 . 18| 4609 |06.10.2020 Корнелия Нинова: Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма- нито директна, нито завоалирана- в резолюция срещу корупцията . 14| 6775 |06.08.2020 Венци Мицов: Протестиращите вече не искат да чуват ”Тук не ви е мястото” . 33| 16551 |02.08.2020 Венци Мицов: Евгени Будинов, влизате в политиката, имате електорален успех... ...и губите себе си..

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads