Реклама / Ads
6| 2638 |19.09.2024 НОВИНИ

Весела Чернева: В опит да се измъкне от скандала с взривените пейджъри, Унгария прехвърля отговорността на други

.
Зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева Източник: Стопкадър: NOVA NEWS
"В опита си да се измъкне от скандала с взривените пейджъри, Унгария се опитва да прехвърли част от отговорността на други, включително и на България. Рано е да говори повече по темата, но все пак става дума за национална сигурност. Ако няма солидни доказателства, че ние нямаме общо с този случай, това няма да се отрази добре на България. Имайки предвид близките отношения на Виктор Орбан с Бенямин Нетаняху, унгарската връзка не ми се струва толкова невъзможна."
 

Това мнение изрази зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в ефира на NOVA NEWS.

 

Специалистът коментира и влошените отношения между България и Северна Македония в последните дни.





„Езикът на вицепремиера на РСМ Николоски е недопустим. Неговото изказване не е случайно, а е част от поредица от събития, които показват последователното използване на антибългарската карта във вътрешнополитически план. Не трябва да се пропуска и опитът на премиера Мицкоски да предоговори използването на европейски средства за Коридор 8 към Коридор 10“, посочи експертът.

 

Чернева коментира и ресорите в Европейската комисия, както и предстоящото изслушване на българския еврокомисар. „Не очаквам да има проблеми, Екатерина Захариева има солидна кариера“, отбеляза тя.

 

Чернева е на мнение, че ще бъде сменен унгарският комисар, тъй като страната има „доста печално име в Европа“, а самият Оливер Вархеи не може да се похвали с големи постижения в работата си. „Това ще се използва, за да се даде знак на Унгария, че прекрачи всички граници по време на нейното председателство. Пътуването на Орбан до Русия и Китай дълго време няма да бъдат забравени“, допълни още Чернева.

 

Зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика смята, че ще бъде сменен унгарският комисар, тъй като страната има „доста печално име в Европа“, а самият Оливер Вархеи не може да се похвали с големи постижения в работата си. „Това ще се използва, за да се даде знак на Унгария, че прекрачи всички граници по време на нейното председателство. Пътуването на Орбан до Русия и Китай дълго време няма да бъдат забравени“, каза още Чернева.





Относно италианския кандидат тя каза, че е избраник на Джорджа Мелони и партията на Европейските консерватори и реформисти. „Италианската част от тази партия гласува против Урсула фон дер Лайен, самата Мелони не я подкрепи. Въпреки това Италия получи вицепрезидентско портфолио. Това е жест на добра воля и подаване на ръка от страна на фон дер Лайен. Европейският парламент трябва да оцени това и да разбере, че правенето на мостове в тази критична ситуация в света, е по-важно от битките в Европейския парламент“, обясни Чернева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2380 |19.09.2024 Решено: Антон Славчев остава начело на Комисията за противодействие на корупцията . 0| 2369 |19.09.2024 Юлиян Попов: В сферата на водите едната ръка не знае какво прави другата . 1| 2485 |19.09.2024 Отново смениха шефа на Държавната консолидационна компания . 8| 6158 |19.09.2024 Йордан Божилов: F-16 може едновременно да стреля по 8 цели. Представете си каква мощ ще има България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads