Реклама / Ads
12| 5177 |16.12.2011 НОВИНИ

Ветото на Първанов не мина в парламента

.
Народните представители приеха отново Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване със 121 "за", 63 „против", 9 „въздържал се" от гласувалите общо 191 депутати.
 

 

Така на практика бе отхвърлено президентското вето, предвид факта, че за да бъде отхвърлено, против него трябва да се обявят минимум 121 депутати. 

 

Социалистите веднага поискаха „прегласуване". Резултатът беше от 193 „гласували", 122 „за" закона, 62 „против", 9 „въздържал се".

 

Най-пламенният защитник на пенсионната реформа в зала се оказа лидерът на РЗС Яне Янев, който в типичния за него емоционален плам „взриви" пленарна зала. Ситуацията е пенсионната система е следствие на политиката на последните няколко правителства, изтъкна той.

 

През 15 от последните 20 години сме имали леви и ултралеви правителства. Те не само че не са направили нищо за пенсионната система, но са я докарали до състоянието, в което е в момента, коментира лидерът на РЗС.

 

Повече от ясно е, господа социалисти, които сега роптаете, че през тези 22 години не само, че нищо не направихте за българските пенсионери, но ги обрекохте на геноцид, обърна се Янев към левицата.

 

Той бе категоричен, че огромна част от българите не искат да се пенсионират, защото не искат да живеят с мизериите пенсии, които ще получават.

 

Изказванията на Янев „взривиха" левицата, която влезе в пререкания с него, което накара шефът на НС да се намеси в дебатите, опитвайки се да успокои страстите.

 

Това не е никаква реформа на пенсионната система, това е един експеримент, заяви от своя страна соцлидерът Сергей Станишев. Това правителство е непредсказуемо, заяви още той.

 

Ще ви бъде много трудно да преодолеете себе си, защото пред вас стои тежък непреодолим проблем – има разминаване между предизборната ви реторика и политиките ви от последните години, заяви Хасан Адемов от ДПС по време да дебатите по президентското вето по Закона за ДОО, с което Първанов върна за преразглеждане приетата Пенсионна реформа.

 

Какво предлагате вместо златното швейцарско правило, попита Адемов и припомни, че мнозинството предлага увеличаване на минималната пенсия, както и индексация на всички пенсии през 2013 с нивото на инфлацията. Тези мерки обаче според ДПС няма да подобрят състоянието на системата. До 2050 с около 40% ще се увеличат пенсионерите, по данни, представени от ДПС.

 

По думите на Хасан Адемов президентското вето е възможност за мнозинството да вземе по-добро решение. Депутатът обаче изтъкна, че не вярва надеждите му да се оправдаят и ГЕРБ да вземат решение в подкрепа на ветото.

Вие загубихте способността си да вземате консенсусни решения, обърна се той към колегите си от управляващата партия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5532 |15.12.2011 Владици зоват Първанов за помощ срещу отваряне на досиетата . 94| 5467 |13.12.2011 Първанов "плаши" Борисов с победа на БСП . 34| 5344 |12.12.2011 Пенсионна реформа ще има, въпреки ветото на Първанов . 70| 8224 |11.12.2011 Проф. Вучков: Президенът Първанов стои зад всички протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads