Реклама / Ads
26| 3321 |17.02.2021 НОВИНИ

Очаквано: Ветото на Радев не мина, суперпрокурорът се задава

.
Източник: БГНЕС
Дежа Вю: Поредно отхвърлено президентско вето. Преди минути парламентът преодоля ветото на Радев върху промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Така вече фигурата на суперпрокурора се вижда зад ъгъла, въпреки многото критики, изненадата на Венецианската комисия и липсата на гаранции за независимостта на новия орган. Преодоляването на ветото бе напълно очаквано предвид факта, че вчера без проблев правната комисия в НС го отхвърли с мнозинство.

Мотивите на държавния глава подкрепят от БСП.

 

Според социалиста Крум Зарков с провеждането на новата длъжност се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

 

„Така и не разбрахте какво искате и как да го направите. Президентът много правилно ви го връща, защото това, което предлагате, беше определено като абсурд, като екстравагантност, като неразбираемо понятие от цялата българска правна общност, от европейските наблюдатели“, заяви той от парламентарната трибуна.

 

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, който е един от вносителите на промените в НПК, посочи, че законодателните промени от последните години са направили така, че прокуратурата да бъде „независима и децентрализирана“.

 

„Явно, изготвяйки тези мотиви, техните автори, са пропуснали много важни изменения в българското законодателство. През есента на 2016 г. съвсем ясно се определи, че прокуратурата вече не е централизирана структура. Тя запази своята единност, но прокуратурата се раздели със своята пирамидална структура, при която всеки прокурор беше подчинен на горестоящия, а всички прокурори – на главния. И по този начин бе осигурена, тази независимост в работата на част от прокурорите като част  от съдебната система“, подчерта Ципов.

 

ФрогНюз припомня, че предложенията за промени в НПК от страна на управляващите дойдоха като отговор на препоръките на Венецианската комисия. Проблемите в съдебната система и в частност липсата на механизми за контрол на Обвинител №1 бхя очертани освен Венецианската комисия, и в доклад на ЕК за върховенството на закона в държавите членки, както и в резолюция, гласувана и приета в Европарламента.

 

След предложението на управляващите да се въведе спорната фигура на "надглавния" суперпрорпкурор от Венецианската комисия изразиха учудване - такава практика не съществува в световен мащаб. Появиха се и въпроси относно липсата на гаранции за независимостта на специалния прокурор - той ще се избира от същия орган, който излъчва и Обивинител №1 - ВСС.

 

Депутатите обсъждат и друго вето на държавния глава - закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията.

 

В мотивите си Радев посочва, че подкрепя усилията за усъвършенстване на действащата нормативна уредба в областта на устройство на територията, но въведените законови положения не гарантират в достатъчна степен упражняването и защитата на правата на гражданите и юридическите лица.

 

Новата уредба не съдържа достатъчно гаранции, че отговорната и обществено значима задача на общините да осъществяват процедурите по отчуждаване ще бъде изпълнявана стриктно и в срок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2728 |17.02.2021 Ветото на Радев върху НПК влиза в парламента . 7| 2817 |16.02.2021 Все едно не е било - правната комисия прескочи ветото на Радев за надглавния прокурор . 0| 2667 |16.02.2021 Ветото на президента върху суперпрокурора не спъна правната комисия . 59| 4745 |13.02.2021 Борисов с коментар за сина на Радев: Готино момче, оставете го на мира!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads