Реклама / Ads

3| 3581 |18.11.2020 НОВИНИ

Вигенин за Скопие: За танго трябват двама. Танц нямаше

.
Кристиан Вигенин
БСП счита, че решението за отлагане на началото на преговорите на Република Северна Македония с Европейския съюз е правилно, особено в създалата се ситуация на политиката на нашето правителство спрямо съседната ни страна и в контекста на българското вето на преговорите й за присъединяване към Европейския съюз.

Това обобщение направи заместник-председателят на Народното събрание, социалистът Кристиан Вигенин, след проведеното изслушване на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов в Народното събрание.

 

Вигенин посочи и че има и много други неща, които трябва да се изкажат. Според него решението от вчера е проблем и за двете страни.

 

"Република Северна Македония не може да започне преговорите, но сериозно страдат и позициите на България. Позиции на страна, която е силен привърженик на разширяването, но създалата се ситуация поставя въпроса дали това е така. Дори да си знаем, че е така, трябва да можем да го обясним. По време на председателството на Съвета на ЕС, България беше страната, която върна европейската интеграция на Западните Балкани в дневния ред на Европейския съюз“, изтъкна Вигенин като подчерта, че в дебата е липсвало усещането за загриженост.

 

По думите му не е успех, че сме отложили началото на тези преговори. Щеше да е успех, ако сме постигнали целта да започнат преговорите с двете страни. Щеше да е успех, ако поне бяхме в спечелили на наша страна единодушно партньорите на България в ЕС, смята народният представител.

 

"За танго трябват двама. Танц нямаше, затова трябва да посрещнем със загриженост това, което се случва, а не с аплодисменти“, заяви още Кристиан Вигенин.

 

Зам.-председателят на БСП по международната дейност обърна внимание, че в дискусията е трябвало да вземе участие министър-председателят по въпроса като цяло за отношенията ни с Република Северна Македония в контекста на случващото се през последните дни.

 

"За нас е важно да видим как правителството смята да развива тези отношения оттук нататък. Безспорно това, което се случи вчера, ще има своето дългосрочно отражение върху тези отношения".

 

"Бихме искали да видим по-ясен и системен подход. В някаква степен този двуизмерен поглед нас ни притеснява, искаме да видим малко повече дълбочина оттук нататък – по отношение на Република Северна Македония, процесът на разширяване и партньорите от Западните Балкани, и страните-членки, на чиято подкрепа ще разчитаме“, заяви още той.

 

"Диалогът трябва да продължи, ние ще участваме добронамерено и конструктивно в него. Надявам се това взаимодействие и единомислие, което имаме по съдържанието на нашите искания, да бъде запазено. Но то изисква и по-сериозен многопосочен ангажимент от страна на правителството и управляващото мнозинство“, категоричен бе Вигенин.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 3652 |18.11.2020 Кристиан Вигенин: Остана горчив вкус от това, че България като че ли се оказа под натиск, вместо Република Северна Македония . 23| 4017 |02.11.2020 Скопие: Непристойни са заплахите и шантажът на България . 12| 4291 |18.10.2020 Кристиан Вигенин: ГЕРБ се провали и в политиката, и на полето на морала . 23| 6142 |09.10.2020 И депутатът на БСП Кристиан Вигенин - блокиран от протестиращи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ