Реклама / Ads
3| 4525 |27.05.2019 НОВИНИ

Вижте профила на избирателите на българските евродепутати

.
Източник: БГНЕС
БСП все още е партията с по-лоялен електорат от този на ГЕРБ. По-твърд, но по-малък. Защото ГЕРБ е партията, която има повече периферия за мобилизиране – което се случи в последните дни на кампанията. За първи път БСП не може да покаже лидерство в селата - конкурира се с ДПС и ГЕРБ.
 

Това показват данните на социолозите от "Галъп интернешънъл".

Според екзит пола на избирателната активност към 20:00 ч. е  e 30,8%.

 

В двете таблици, публикувани от агенцията, може да видите електоралните профили на отделните партии.  И в двете таблици колонката "общо" показва вертикален процент.

 

.
Таблица 1 - Структура на групи гласоподаватели според вота за листи - сборовете по хоризонтали не дават 100%, защото не са представени всички участници. 

 


.
Таблица 2 - Структура на електоратите на основните листи - сборовете по вертикали дават 100%.

 

 

И на тези избори структурата на вота за ГЕРБ напомня за общата структура на вота, т.е. ГЕРБ запазва позицията си на партия на „средния“ българин.

Сред младите (18 – 30 г.) ДПС е втора политическа сила, пред БСП. Сред възрастните пък БСП остава първа политическа сила – с вот от 41% сред пенсионерите и 39% сред тези на и над 60-годишна възраст въобще. Според възрастовата си структура, вотът за ДБ и за ВМРО показва сходства – и двете листи събират по-скоро млад вот и вот в активните възрасти. Най-млад обаче остава вотът на ДПС.

Сред най-образованите – висшистите – „Демократична България“ е трета, а не пета, както е в националната картина. Това не е изненадващо, като се има предвид традиционният профил на партията.

Като че ли за първи път БСП не може да покаже лидерство в селата – конкурира се с ДПС и ГЕРБ. Вотът в София показва, че ГЕРБ води с малко пред БСП и „Демократична България“. Времето ще покаже дали сме свидетели на нова тенденция, в която ГЕРБ постепенно получава и селски вот (през добри структури на местната власт, например), а губи тежест в София.

Отговорът на въпроса дали избирателите са гласували преференциално дава очаквани отговори – около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално. Вероятно, част от тези отговори са декларативни и социално желателни, но така или иначе, те свидетелстват за висок интерес и употреба на преференциите. Най-висок е афинитетът към тях от страна на „Демократична България“ – над 70% от вота за тях вероятно е бил съчетан с преференция. По-скоро високи изглеждат процентите на преференциално гласуване и сред гласувалите за БСП и ВМРО.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3702 |26.05.2019 Вижте кои улици ще бъдат забранени за паркиране в София заради изборите . 2| 4360 |24.05.2019 Вижте сценариите за Brexit след оставката на Мей . 0| 4092 |23.05.2019 Вижте отговорите на матурата по избор за зрелостниците . 1| 4343 |21.05.2019 Вижте отговорите на матурата по БЕЛ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads