Реклама / Ads
25| 5900 |29.02.2012 НОВИНИ

ВИП чиновниците без бонуси от 2012

.
Искра Фидосова Източник: източник
Аз съм противник на възможността за получаване на бонуси. Това заяви Искра Фидосова, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание пред БНР.
 

 

Тя нарече тази практика порочна. Според Фидосова висшите държавни служители са се възползвали от текстове в 34 закони. Те правят извода, че след като за служителите може, те също се приравняват към служителите и са си начислявали допълнителните възнаграждения. Сега отменяме тези текстове в тези закони. Това ще важи от началото на 2012 г. Няма как да важи за миналата година”, посочи Фидосова.

Направила съм предложение между първо и второ четене на два закона да отпаднат два такива текста – единият е в Закона за хазарта, другият е Законът за търговския регистър. И миналата година съм повдигала този въпрос, подчерта още Фидосова.

Новият закон предвижда промени във формирането на възнаграждението за държавните служители. Предлага се отсега нататък възнагражденията да бъдат с два вида характер – постоянни и непостоянни. Брутната заплата се заменя с нов термин, който е основна заплата, и допълнителни възнаграждения с постоянен характер. С постоянен характер са тези възнаграждения за привличане и задържане на служителите за изпълнение на длъжности с особено важно значение за администрацията и други. Допълнителните възнаграждения с непостоянен характер са тези за нощен труд, за извънреден труд и 3 нови критерия – допълнителни възнаграждение за времето на разположение на работодателя, за постигнати резултати и за изключителни постижения. Ще бъдат премахнати и възнагражденията за прослужено време.

Този нов начин на формиране на работната заплата и новият начин на оценяване ще дадат възможност служителите, които работят по-добре, да получат по-добро възнаграждение, но то трябва да бъде ограничено като максимум - в рамките на 30%., подчерта още Искра Фидосова.

 

Тя даде пример: “Ако един служител получава 600 лв., може да получи допълнително 180 лв. Бонуси за 15 хил. лв., 30 хил. лв. – това няма как да се случи”.

Очаква се през април да влязат в сила наредбите, които определят новите максимални размери на основните заплати и на допълнителните възнаграждения на държавните служители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 90| 5695 |29.02.2012 Борисов: Ако не върнат бонусите, ще има уволнения . 59| 5796 |29.02.2012 В.Николова: Работих по 20 часа, бонусите ми са заслужени . 88| 7609 |28.02.2012 Осветиха политици, прибрали над 700 000 лв. бонуси . 51| 5486 |28.02.2012 Шефката по вписванията гушнала 73 000 лв. бонуси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads